Višedecenijska francuska tradicija dočeka "božole nuvo" (Beaujolais Nouveau), prvog mladog crnog vina, biće prvi put predstavljena nizom događaja i u Beogradu, u četvrtak, 17. novembra, u organizaciji Francusko-srpske privredne komore.
Pored ispijanja "božolea" na Trgu republike i u Knez Mihailovoj ulici, degustacija će biti upriličena u mnogim vinarijama u gradu, uz prateće kulturne sadržaje, francuske filmove, muziku i poeziju, a preko stotinu francuskih kompanija, članica komore, članovi diplomatskog kora i domaće javne ličnosti priključiće se centralnoj proslavi.
"Francuzi, poznati po strasti prema vinu, 'božole' dočekuju 60 godina unazad, proslava se tradicionalno održava u ponoć, trećeg četvrtka u novembru, u Francuskoj ali i širom sveta, simbol je opštenarodnog veselja i dobre zabave i u to vreme Francuskom vlada pravi festivalski duh koji želimo da prenesemo i u Srbiju“, izjavio je Patris Filoš, predsednik UO Francusko-srpske privredne komore.
"Verovanje nalaže da, pošto se flaša otvori, vino mora biti popijeno do Božića, pa je zato ovaj događaj prava masovna svečanost. Ovaj događaj je jedinstvena prilika da se srpska javnost upozna sa ovim običajem, sa namerom da postane tradicionalan“, izjavio je Srećko Seretovski, poznavalac vina, koji je detaljnije novinarima predstavio čitav koncept.
Fermentacija "božolea", mladog crvenog vina, završava se samo nekoliko nedelja nakon berbe i potom se vino odmah izvozi širom sveta.
Ovo poznato vino, napravljeno je od crnog grožđa sorte "game", koja se uzgaja samo u Burgundiji.
(MONDO)
"Francuzi, poznati po strasti prema vinu, 'božole' dočekuju 60 godina unazad, proslava se tradicionalno održava u ponoć, trećeg četvrtka u novembru, u Francuskoj ali i širom sveta, simbol je opštenarodnog veselja i dobre zabave i u to vreme Francuskom vlada pravi festivalski duh koji želimo da prenesemo i u Srbiju“, izjavio je Patris Filoš, predsednik UO Francusko-srpske privredne komore.
"Verovanje nalaže da, pošto se flaša otvori, vino mora biti popijeno do Božića, pa je zato ovaj događaj prava masovna svečanost. Ovaj događaj je jedinstvena prilika da se srpska javnost upozna sa ovim običajem, sa namerom da postane tradicionalan“, izjavio je Srećko Seretovski, poznavalac vina, koji je detaljnije novinarima predstavio čitav koncept.
Fermentacija "božolea", mladog crvenog vina, završava se samo nekoliko nedelja nakon berbe i potom se vino odmah izvozi širom sveta.
Ovo poznato vino, napravljeno je od crnog grožđa sorte "game", koja se uzgaja samo u Burgundiji.
(MONDO)