U belom luku, verovali ili ne!
Ako imate sreće da vam je ostao čen belog luka u frižideru ne brinite - ima šanse da napravite odličnu večeru.
Beli luk je tajno oružje svih nasukanih na pusto ostrvo "prazan frižider", samo treba da ga izvučete iz tanke bele ljuske i iskoristite kako biste dodali intenzitet sosu za špagete, ili učinili bledunjavo parče mesa neodoljivim.
I to je samo početak magije...
"Ne mogu da zamislim kuvanje bez čena belog luka", kaže za "Mens helt" (Men's Health) Majkl Antoni, glavni kuvar u njujorškoj taverni "Gremarsi" (Gramercy). U restoranu, Antoni ukrašava lazanje hrskavim čipsom od belog luka, a zečije butkice pre pečenja puni smesom od belog luka. Njegova porodica specijalno za restoran čak gaji i svoju vrstu belog luka, koju je njihov deda doneo pre sto godina u Ameriku.
Ali, avaj, beli luk se često neznalački upotrebljava: pregorite ga ili ga iseckajte previše krupno, i on će dominirati jelom, umesto da mu da 'notu'.
Najjednostavnija zakuska: pečena glavica belog luka sa začinima
Pripremanje predjela može biti vrlo nezahtevno: jednostavno iznesite na sto glavicu pečenog belog luka, masline i prepečeni hleb, a onda pokažite gostima kako da razmažu čen kremasto ispečenog belog luka po hlebu.
Zagrejte rernu na 160 stepeni. Oštrim nožem odsecite oko santimetar gornje strane glavice belog luka (ne one sa korenčićima, to je donji deo). Pripremite tako 2 glavice belog luka. Stavite glavice u sredinu kvadratno isečenog parčeta alufolije i izdašno ih prelijte maslinovim ulje. (Ovo ulje nakon pečenja postaje super za prelivanje salate.) Povrh glavica stavite u grančicu majčine dušice i ruzmarina pa pospite krupnom morskom solju. Uvijte foliju oko glavica i dobro je zatvorite. Pecite oko sat i po.
Jak ukus belog luka postaje blaži kuvanjem
Kada ga pržite, ispušta fin miris, sve dok je zlatnožut. Čim ga prepržite, postaje gorak i neprijatnog ukusa.
Ako imate običaj da pregorite beli luk u ulju, poslušajte savet poznatog stručnjaka za italijansku kuhinju, Marčele Hazan. Ne čekajte da se ulje zagreje pre nego što sipate beli luk. Pomešajte ulje (ili puter) i beli luk u hladnom tiganju, pa onda uključite vatru (ne previše jaku). Kada beli luk počne da crvrči, mešajte ga. Ovako pržite beli luk ujednačeno i lagano, tako da nikada nećete prekoračiti željeni stadijum u kojem je boja zlatožuta.
Beli luk koji je previše jak i hrskav nije dovoljno skuvan
Najčešće se to dešava ako ga ne iseckate dovoljno sitno. Spljeskajte čen belog luka pre seckanja (ovo će olakšati i ljušćenje). Koristite široki kuvarski nož, njegovu ravnu stranu. Uz nekoliko poteza nožem, ovako spljeskan luk prelazi u fino iseckani materijal kakav želite. Možete koristiti i specijalne seckalice za beli luk, koje se prodaju u svakom boljem supermarketu.
Mekane, isušene glavice belog luka nikome ne trebaju
Pritisnite beli luk kada ga kupujete, da vidite da li je čvrst. Skladištite beli luk upakovan u papirnatu kesu, na tamnom i hladnom mestu, ali ne u frižideru. Plastične kese ubrzavaju propadanje. Izbegavajte proklijale glavice. Pri kupovini, dajte prednost starijim sortama, sa roze-belom ljuskom, pre nego novim vrstama iz Kine, koje znaju da imaju čudan, 'apotekarski' ukus.
(MONDO)
Beli luk je tajno oružje svih nasukanih na pusto ostrvo "prazan frižider", samo treba da ga izvučete iz tanke bele ljuske i iskoristite kako biste dodali intenzitet sosu za špagete, ili učinili bledunjavo parče mesa neodoljivim.
I to je samo početak magije...
"Ne mogu da zamislim kuvanje bez čena belog luka", kaže za "Mens helt" (Men's Health) Majkl Antoni, glavni kuvar u njujorškoj taverni "Gremarsi" (Gramercy). U restoranu, Antoni ukrašava lazanje hrskavim čipsom od belog luka, a zečije butkice pre pečenja puni smesom od belog luka. Njegova porodica specijalno za restoran čak gaji i svoju vrstu belog luka, koju je njihov deda doneo pre sto godina u Ameriku.
Ali, avaj, beli luk se često neznalački upotrebljava: pregorite ga ili ga iseckajte previše krupno, i on će dominirati jelom, umesto da mu da 'notu'.
Najjednostavnija zakuska: pečena glavica belog luka sa začinima
Pripremanje predjela može biti vrlo nezahtevno: jednostavno iznesite na sto glavicu pečenog belog luka, masline i prepečeni hleb, a onda pokažite gostima kako da razmažu čen kremasto ispečenog belog luka po hlebu.
Zagrejte rernu na 160 stepeni. Oštrim nožem odsecite oko santimetar gornje strane glavice belog luka (ne one sa korenčićima, to je donji deo). Pripremite tako 2 glavice belog luka. Stavite glavice u sredinu kvadratno isečenog parčeta alufolije i izdašno ih prelijte maslinovim ulje. (Ovo ulje nakon pečenja postaje super za prelivanje salate.) Povrh glavica stavite u grančicu majčine dušice i ruzmarina pa pospite krupnom morskom solju. Uvijte foliju oko glavica i dobro je zatvorite. Pecite oko sat i po.
Jak ukus belog luka postaje blaži kuvanjem
Kada ga pržite, ispušta fin miris, sve dok je zlatnožut. Čim ga prepržite, postaje gorak i neprijatnog ukusa.
Ako imate običaj da pregorite beli luk u ulju, poslušajte savet poznatog stručnjaka za italijansku kuhinju, Marčele Hazan. Ne čekajte da se ulje zagreje pre nego što sipate beli luk. Pomešajte ulje (ili puter) i beli luk u hladnom tiganju, pa onda uključite vatru (ne previše jaku). Kada beli luk počne da crvrči, mešajte ga. Ovako pržite beli luk ujednačeno i lagano, tako da nikada nećete prekoračiti željeni stadijum u kojem je boja zlatožuta.
Beli luk koji je previše jak i hrskav nije dovoljno skuvan
Najčešće se to dešava ako ga ne iseckate dovoljno sitno. Spljeskajte čen belog luka pre seckanja (ovo će olakšati i ljušćenje). Koristite široki kuvarski nož, njegovu ravnu stranu. Uz nekoliko poteza nožem, ovako spljeskan luk prelazi u fino iseckani materijal kakav želite. Možete koristiti i specijalne seckalice za beli luk, koje se prodaju u svakom boljem supermarketu.
Mekane, isušene glavice belog luka nikome ne trebaju
Pritisnite beli luk kada ga kupujete, da vidite da li je čvrst. Skladištite beli luk upakovan u papirnatu kesu, na tamnom i hladnom mestu, ali ne u frižideru. Plastične kese ubrzavaju propadanje. Izbegavajte proklijale glavice. Pri kupovini, dajte prednost starijim sortama, sa roze-belom ljuskom, pre nego novim vrstama iz Kine, koje znaju da imaju čudan, 'apotekarski' ukus.
(MONDO)