Mada je na ovim prostorima prva asocijacija na ispijanje čaja bolest, nema zdravijeg napitka koji će vas ugrejati u ove hladne dane. A kada već konzumirate čaj, trebalo bi da znate koji, kako, koliko, s čim...
Da se ugrejemo i opustimo u ove hladne zimske dane najbolje je piti čaj od đumbira ili kamilice. U bilo koje doba godine ujutru bi trebalo piti čaj od biljaka koje okrepljuju (zeleni čaj, vidac, ovas sa pomorandžom), dok uveče treba piti čajeve koji smiruju i pomažu da lakše zaspimo (kamilica, nana, hmelj, hibiskus).
Jednako kao odabir adekvatnog i kvalitetnog čaja važna je njegova priprema. U zemljama gde je ispijanje čaja tradicija posebna pažnja se obraća i na samu aparaturu.
Najčešće iz praktičnih razloga većina ljudi se odlučuje da pije mlevene čajeve iz kesica, jer najlakše je staviti kesicu u šolju, zaliti vodom, posle nekog vremena izvaditi i uživati. Ono što ih obeshrabruje da kesice zamene celim listovima čaja je propratna aparatura potrebna za spremanje. Međutim, imajući u vidu koliko bolji je ukus, ta žrtva je zanemariva.
U sasvim praktičnu i dostupnu aparaturu ubraja se cediljka u obliku kugle sa ili bez štipaljke za hvatanje. Mada list nema dovoljno prostora da se u potpunosti otvori i samim tim ne dolazi do otpuštanja ukusa, uz pomoć ovih cediljki možete piti biljne čajeve.
Takođe, verovatno svako ima i neki čajnik koji se nužno i ne koristi. Ukoliko nemate, za početak sasvim će biti dovoljan lončić (džezva ili šeprica) i cediljka sa metalnom mrežicom.
Pre pripreme čaja obratite pažnju šta piše na pakovanju - koliku količinu treba sipati, kao i koliko je držati u šolji.
Svaki čaj pravi se tako što se određeno bilje prelije ključalom vodom i odmah poklopi da ne bi isparila dragocena eterična ulja. Može se piti topao ili hladan, zaslađen šećerom ili medom, a mogu mu se dodati i limun, cimet, đumbir, rum... Inače, čaj se ne meša kružnim pokretima, već se kašičicom blago "prevrće" kako bi se istopio šećer.
Ako ste ljubitelj aromatizovanih i slatkih čajeva nezaboravite da obavezno prohladite napitak pre nego što mu nešto dodate jer u suptotnom med, limun i ostali dodaci mogu izgubiti vitamin C. Englezi u čaj ne cede limun, već prema želji stavljaju celu krišku.
(MONDO)