Grožđe koje je prošle godine ubrano u srcu Pariza, na Monmartru, ovih dana će biti flaširano i pohranjeno u vinske podrume u centru grada kako bi enofili mogli da uživaju u, za mnoge nepoznatom specijalitetu Pariza - vinu spravljenom u glavnom gradu Francuske.
On je za AFP objasnio da je udarac za pariska vina bila železnica koja je u glavni grad Francuske donela vina iz drugih regiona ali i "phylloxera" - "napast koja je uništila svaki francuski vonograd, pa i one u Parizu".
"Radim ovde već 15 godina i tokom godina video sam kako grožđe svake godine sve više zri. Kada sam došao, žetva je bila početkom oktorba. Sada je to sredinom septembra", rekao je Žurden pokazujući na velike podrume pune vina napravljenog od grožđa iz centra Pariza.
Prema njegovim rečima, novac od prodaje vina odlazi humnaitarnim ogranizacijama Pariza.
"Ovde je više reč o edukativnom i kulturnom pitanju. Vinograd je, takođe, i projekat za stavljanje na listu kulturnog nasleđa ali i obrazovni projekat za mlađe generacije", rekao je on.
(Tanjug)