Tradicionalna nordijska ishrana je veoma zdrava i u vezi je sa smanjenom smrtnošću gotovo isto koliko i mediteranska , kažu danski naučnici.
Do sada se najčešće mediteranska ishrana, poznata po visokom nivou povrća, žitarica, ribe, maslinovog ulja i umerenom unosu mlečnih proizvoda i vina, dovodila u vezu sa nižom stopom smrtnosti osoba koje je konzumiraju.
Takav način ishrane povezuje se s nižim rizikom od pojave nekih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i karcinoma.
U severnim delovima Evrope, tradicionalni način ishrane uključuje nešto drugačiji izbor namirnica - ribu, kupus, raženi hleb, zobeno brašno, kruške, jabuke, korenasto povrće...
Istraživanje, sprovedeno na preko 57.000 Danaca u trajanju od četiri godine, otkrilo je povezanost ovakve tradicionalne severnjačke ishrane sa produžetkom životnog veka.
(Tanjug)
Takav način ishrane povezuje se s nižim rizikom od pojave nekih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i karcinoma.
U severnim delovima Evrope, tradicionalni način ishrane uključuje nešto drugačiji izbor namirnica - ribu, kupus, raženi hleb, zobeno brašno, kruške, jabuke, korenasto povrće...
Istraživanje, sprovedeno na preko 57.000 Danaca u trajanju od četiri godine, otkrilo je povezanost ovakve tradicionalne severnjačke ishrane sa produžetkom životnog veka.
(Tanjug)