Otkrivamo vam šta su jeli putnici prve klase nekoliko sati pre nego što je luksuzni brod udario u ledeni breg. Bilo je tu 25 različitih jela, a na karti pića našao se i karlovački bermet.
U najfinijem porcelanu, uz najbolje srebro i kristal, prema protokolu koji podrazumeva odgovarajuću toaletu za dame i večernje odelo za gospodu, uz muziku i pravu reku različitih alkoholnih pića... Bila je to zaista gozba u kojoj se ne broje kalorije i ne mari za vitak stas ili visok pritisak. Možda zvuči kao crni humor, ali kada je u ranim jutarnjim časovima 15. aprila 1912. godine potonuo Titanik, najluksuzniji brod svoje epohe, putnici prve klase su zapravo umrli siti i napiti.
Povodom stogodišnjice potonuća Titanika beogradska škola kuvanja "Il primo" 21. aprila organizuje radionicu "Poslednja večera na Titaniku 100 godina kasnije".
Istoričarka umetnosti i književnica Tamara Ognjević, ili kako je u ovoj školi zovu Chief Undercover, je uz pomoć originalnog menija i pomnih istraživanja, napravila rekonstrukciju izabranih jela serviranih u večernjim časovima, u subotu 14. aprila 1912. godine.
Nabrojaćemo vam samo neka od jela koja su pravili mahom italijanski kuvari na Titaniku, a koja će biti pripremana i tokom radionice: rolnice od guščije paštete na finom belom hlebu, konsome Olga sa junetinom, školjkama i povrćem, poširani losos u muselin sosu (fileti lososa u sosu od putera, začinskog bilja i svežih krastavaca), vinegret asparagus (aspargus sa šafranom, biberom, senfom i šampanjskim sirćetom), file minjon Lili (svinjski file pripremljen sa guščijom paštetom, tartufima, artičokama, konjakom i Madera vinom), šargarepe u kremu (mlada šargarepa u kremu od pavlake, cimeta i timijana), valdorf pudding (omiljena poslastica edvardijanske epohe od jabuka, suvog grožđa, vanile i đumbira)…
Specijalno za posetioce MONDA Tamara Ognjević je demonstrirala kako se pravi punč Rumein, alkoholna poslastica, najsličnija sorbeu i veoma popularna početkom XX veka. Ovaj punč služen je kao desert između dva glavna jela na poslednjoj večeri u prvoj klasi na Titaniku. Pre njega je kao peto jelo u nizu poslužena jagnjetina u sosu od mente, a potom pečeni golub na dinstanom kresu (vrsta biljke iz roda kupusa).
Sastojci:
- šest čaša (2dcl) lomljenog leda
- dve čaše šampanjca
- jedna čaša slatkog belog vina
- 1/3 čaše svežeg soka od pomorandže
- dve supene kašike soka od limuna
- dve supene kašike ruma
- jedna čaša šećera
- ½ čaše vode
- tanko isečena kora od pomorandže za dekoraciju
Priprema: Prokuvati šećer i vodu da polovina tečnosti ispari, pa srednje gust sirup ostaviti da se ohladi u frižideru. Prema originalnom receptu idealno je da sirup stoji na hladnom najmanje mesec dana u specijalnom metalnom kontejneru.
Ohlađen sirup pomešati u blender sa ledom, šampanjcem, venom i ostalim sastojcima (osim kore pomorandže), pa sve dobro izblendirati. Služiti ledeno, ukrašeno tanko isečenom korom od pomorandže, u staklenim posudama za dezert.
(MONDO)