Roštiljska okupljanja rezervisana su za prirodu. Dvorišta, parkovi i izletišta idealna su mesta za ovaj vid zabave i druženja sa dragim osobama.
Pre nego što praznik za dušu počne, dogovorite se sa prijateljima oko organizacije i podelite poslove.
Potrudite se da nabavite sve neophodne namirnice i da pripremite gastronomske "instrumente" - noževe, hvataljke i slično.
Ljubitelji roštilja najčešće spremaju jednostavne specijalitete kao što su pljeskavice, ćevapi, kobasice, svinjski vrat i pileće belo meso. Najbolje je da meso kupite dan pre planiranog roštiljanja i da ga dobro začinite, nauljite i ostavite da prenoći.
Ne zaboravite da kupite dovoljno salate. Tokom proleća i leta to su najčešće zelena salata, paradajz, krastavac, sremuš i naravno – luk. Uz roštilj obavezno ide crni luk, a neće biti na odmet ni ako ponesete nekoliko vezica mladog i po koji češanj belog luka.
Topli dani zahtevaju da nabavite zalihe osvežavajućih pića koje vaše društvo voli. Kupite piće makar dan ranije i dobro ga rashladite.
Ukoliko imate ručni zamrzivač, pripremite ga i složite u njega namirnice koje ne smeju da stoje na toploti, ili piće.
Ponesite posuđe za jednokratnu upotrebu, escajg, salvete i dovoljno plastičnih čaša.
Nemojte da zaboravite pripremu roštilja i mesta gde će biti postavljen. Meso se u prirodi najčešće peče na roštilju na drva ili ugalj, ili na improvizovanom roštilju – rešetka na iskopanoj rupi.
Pre pečenja obavezno dobro očistite rešetku za roštilj. Namažite je uljem ili je natrljajte slaninom i udaljite petnaestak centimetara od izvora toplote.
Kada žar postane dovoljno jak, možete postavljati meso na celu rešetku. Pokupite višak marinade sa mesa pre nego što ga stavite na roštilj.
Meso treba okrenuti kada s gornje strane počnu da probijaju sokovi. Majstori roštilja meso okreću samo jednom, ali sve zavisi od jačine žara.
Kada je dovoljno pečeno, meso možete služiti uz pripremljene sezonske salate i druge priloge po želji.
Pripremanje mesa na roštilju ne bi trebalo da bude obaveza tokom izleta, već užitak u kome mogu da učestvuju svi prisutni.
Ne morate biti vrhunski kuvar da biste spremili ukusan roštilj u nezaboravnoj atmosferi. Ako se dobro organizujete i pravilno koristite roštilj, hrana će biti sigurna, raznovrsna i ukusna, a miris i ukus dobrog zalogaja doprineće celodnevnoj zabavi.
(MONDO)
Pre nego što praznik za dušu počne, dogovorite se sa prijateljima oko organizacije i podelite poslove.
Potrudite se da nabavite sve neophodne namirnice i da pripremite gastronomske "instrumente" - noževe, hvataljke i slično.
Ljubitelji roštilja najčešće spremaju jednostavne specijalitete kao što su pljeskavice, ćevapi, kobasice, svinjski vrat i pileće belo meso. Najbolje je da meso kupite dan pre planiranog roštiljanja i da ga dobro začinite, nauljite i ostavite da prenoći.
Ne zaboravite da kupite dovoljno salate. Tokom proleća i leta to su najčešće zelena salata, paradajz, krastavac, sremuš i naravno – luk. Uz roštilj obavezno ide crni luk, a neće biti na odmet ni ako ponesete nekoliko vezica mladog i po koji češanj belog luka.
Topli dani zahtevaju da nabavite zalihe osvežavajućih pića koje vaše društvo voli. Kupite piće makar dan ranije i dobro ga rashladite.
Ukoliko imate ručni zamrzivač, pripremite ga i složite u njega namirnice koje ne smeju da stoje na toploti, ili piće.
Ponesite posuđe za jednokratnu upotrebu, escajg, salvete i dovoljno plastičnih čaša.
Nemojte da zaboravite pripremu roštilja i mesta gde će biti postavljen. Meso se u prirodi najčešće peče na roštilju na drva ili ugalj, ili na improvizovanom roštilju – rešetka na iskopanoj rupi.
Pre pečenja obavezno dobro očistite rešetku za roštilj. Namažite je uljem ili je natrljajte slaninom i udaljite petnaestak centimetara od izvora toplote.
Kada žar postane dovoljno jak, možete postavljati meso na celu rešetku. Pokupite višak marinade sa mesa pre nego što ga stavite na roštilj.
Meso treba okrenuti kada s gornje strane počnu da probijaju sokovi. Majstori roštilja meso okreću samo jednom, ali sve zavisi od jačine žara.
Kada je dovoljno pečeno, meso možete služiti uz pripremljene sezonske salate i druge priloge po želji.
Pripremanje mesa na roštilju ne bi trebalo da bude obaveza tokom izleta, već užitak u kome mogu da učestvuju svi prisutni.
Ne morate biti vrhunski kuvar da biste spremili ukusan roštilj u nezaboravnoj atmosferi. Ako se dobro organizujete i pravilno koristite roštilj, hrana će biti sigurna, raznovrsna i ukusna, a miris i ukus dobrog zalogaja doprineće celodnevnoj zabavi.
(MONDO)
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Putin je zbog ovog oružja naredio napad hipersoničnom raketom: Ubijen važan ruski general i 500 Severnokorejaca
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina