Vrućine su počele. Ako niste već na moru, onda makar priuštite sebi jedan morski ručak. Evo kako to radi glumac Bogdan Diklić.
"Skoro do juče, Bogdan je bio naklonjen narodnoj kuhinji, a onda se nešto, takoreći preko noći, dogodilo pa se okrenuo Mediteranu i radostima koje ovi meridijani pružaju (supruga mu je iz Bara). Kao i u muzici: moderato kantabile. Umereno i raspevano. Postao je majstro za ribu“, piše Milan D. Špiček u knjizi "Kuvari glumci" i daje recept poznatog glumca za zubatac sa kiselom pavlakom.
Bogdan Diklić na početku savetuje kako da kupimo svežu ribu: "Da li je riba sveža utvrdićete tako što ćete je pogledati pravo u oči. Ako joj pogled nije zamućen, navalite. Zubatac se, kao i sve ribe, kupa tri puta: u moru, u ulju i u vinu. Ovog ćete okupati i u slatkoj vodi. Ribu kupate, zatim sušite frotirtom ili običnom kuhinjskom krpom i solite. Kada osolite, napravite pauzu koliko da bacite pogled na sportsku stranu u novinama".
RECEPT:
Ribu uvaljate u brašno i dobro je utapkajte dlanovima, kao da aplaudirate, pa je stavite u vatrostalnu posudu podmazanu masnoćom. Prelijte je rastopljenim puterom (oko 80 grama) i stavite u zagrejanu rernu.
Pecite sve dok ne dobije rumenu boju. Rumenili je, inače, znak zdravlja.
Zubatac vadite iz rerne, prelijte kiselom pavlakom (dve čaše), poklopite, smanjite temperaturu rerne i vratite ribu da se peče na tihoj vatri još desetak minuta.
Zubatac, ovako pripremljen, služi se topao sa salatom.
Jedan "zubonja" od jednog kilograma izdašan je i dovoljan za četiri osobe, jer ćete poslužiti i salatu od krompira i celera, a nije zanemarljiva ni zelena salata sa belim lukom.
Posle ručka, umesto u pučinu, gledate u nebo i govorite sebi: "Gledaj u nebo...". Pije se vino, ali bez preTERANivanja.
(MONDO)
Bogdan Diklić na početku savetuje kako da kupimo svežu ribu: "Da li je riba sveža utvrdićete tako što ćete je pogledati pravo u oči. Ako joj pogled nije zamućen, navalite. Zubatac se, kao i sve ribe, kupa tri puta: u moru, u ulju i u vinu. Ovog ćete okupati i u slatkoj vodi. Ribu kupate, zatim sušite frotirtom ili običnom kuhinjskom krpom i solite. Kada osolite, napravite pauzu koliko da bacite pogled na sportsku stranu u novinama".
RECEPT:
Ribu uvaljate u brašno i dobro je utapkajte dlanovima, kao da aplaudirate, pa je stavite u vatrostalnu posudu podmazanu masnoćom. Prelijte je rastopljenim puterom (oko 80 grama) i stavite u zagrejanu rernu.
Pecite sve dok ne dobije rumenu boju. Rumenili je, inače, znak zdravlja.
Zubatac vadite iz rerne, prelijte kiselom pavlakom (dve čaše), poklopite, smanjite temperaturu rerne i vratite ribu da se peče na tihoj vatri još desetak minuta.
Zubatac, ovako pripremljen, služi se topao sa salatom.
Jedan "zubonja" od jednog kilograma izdašan je i dovoljan za četiri osobe, jer ćete poslužiti i salatu od krompira i celera, a nije zanemarljiva ni zelena salata sa belim lukom.
Posle ručka, umesto u pučinu, gledate u nebo i govorite sebi: "Gledaj u nebo...". Pije se vino, ali bez preTERANivanja.
(MONDO)