U Bugarskoj je einkorn pšenica gajena još u neolitsko doba, a divlji varijeteti ove pšenice se i danas mogu naći u toj zemlji.

U međuvremenu einkorn pšenica je zapostavljena jer zahteva dodatnu preradu, prinosi joj nisu visoki, a tip glutena koji sadrži otežava korišćenje u pekarskoj industriji.

Međutim, sve veća svest o zdravlju, sklonost organskoj hrani, činjenica da einkorn pšenica uspeva i na zemljištu slabijeg kvaliteta, ne tražeći đubrenje, kao i da je veoma tražena u zapadnim zemljama, a uz to je i odličnog ukusa, učinili su da se površine pod tim usevom u Bugarskoj ove godine utrostruče u odnosu na 2011. - na oko 400 hektara.

Ova stara vrsta pšenice se sve više gaji i u Francuskoj, Italiji i Austriji.

Studije pokazuju da je znatno bogatija proteinima nego obična pšenica, ima više gvožđa i cinka, a sadržaj oksidanata, koji se bore protiv starenja i hroničnih bolesti, je osam puta veći nego kod uobičajenih vrsta pšenice. Osim toga, stomak mnogo bolje podnosi gluten iz einkorn nego iz obične pšenice.

(Tanjug)