
Došli su u Srbiju da studiraju pre petnaestak godina, ali su se ovde i oženili i rešili da svoju ljubav prema hrani, ali i kulinarsko umeće iskoriste za biznis, pa su pre oko godinu dana otvorili restoran arapske kuhinje.
Prema rečima Samija iz restorana "Šauarma", Srbi su se već navikli na prilično začinjenu hranu i recepte koji dolaze sa Bliskog istoka.
Specijalitet je jelo od mesa - šauarma, po kome lokal nosi ime, a po izgledu je sličan grčkom girosu ili turskom doner kebabu. Ipak, razlike postoje.
"Šauarma je giros na arapskom, međutim nije to isto jelo. Postoje razlike u načinu pripreme - meso za šauarmu duže stoji u marinadi, a najveća razlika je u začinima koji se koriste“, kaže Sami i navodi da nije uvek lako doći do svih potrebnih začina u Beogradu.
"Nekih začina ima i ovde, ipak dosta njih nabavljamo kada odemo dole, uglavnom iz Sirije."
Šauarma se inače priprema od junetine, piletine, ovčetine i ćuretine, ali u restoranu nedaleko od Slavije služi se samo juneća i pileća šauarma.
"Pokušali smo na početku i sa ovčetinom, ali to nije prošlo baš najbolje pa smo se orijentisali samo na junetinu i piletinu. Srbi nisu navikli na taj jak šmek i masnoću koje ima ovčetina", kaže Sami.
Da arapska kuhinja nije samo meso, svedoči jelo od leblebija - falafel, koje se prži u dubokom ulju.
Falafel je jelo od leblebija koje stiže iz Palestine, sa ponosom navodi Sami, a jede se uglavnom za doručak ili večeru, kao dodatak uz ručak, mada to nije praksa.
Leblebije se pre pripreme i prženja ne kuvaju, već se potapaju u vodu preko noći, zatim se gnječe i mešaju sa peršunom, mladim i belim lukom i začinima. Zatim se rukama, ili pomoću modle za falafel, prave loptice koje se spuštaju u prethodno dobro zagrejano ulje, najbolje u fritezu.
A šta se pije uz jela iz arapske kuhinje?
"Obično se pije napitak od jogurta koji se zove ajran, jogurt koji se posoli i dodaju začini i voda", kaže Sami.
Dakle, probajte arapsku kuhinju - ako volite jaku i začinjenu hranu, sigurno ćete postati ljubitelj recepata sa Bliskog istoka.
(MONDO/Dušan Hadži Nikolić)
Za više Mondo TV video priloga posetite našu rubirku MondoTV, a ukoliko imate zanimljivu priču pošaljite nam mail na mondotv@wm.rs, ili nam šaljite linkove ili poruke na Twitteru s hashatagom #MondoTV.
Prema rečima Samija iz restorana "Šauarma", Srbi su se već navikli na prilično začinjenu hranu i recepte koji dolaze sa Bliskog istoka.
Specijalitet je jelo od mesa - šauarma, po kome lokal nosi ime, a po izgledu je sličan grčkom girosu ili turskom doner kebabu. Ipak, razlike postoje.
"Šauarma je giros na arapskom, međutim nije to isto jelo. Postoje razlike u načinu pripreme - meso za šauarmu duže stoji u marinadi, a najveća razlika je u začinima koji se koriste“, kaže Sami i navodi da nije uvek lako doći do svih potrebnih začina u Beogradu.
"Nekih začina ima i ovde, ipak dosta njih nabavljamo kada odemo dole, uglavnom iz Sirije."
Šauarma se inače priprema od junetine, piletine, ovčetine i ćuretine, ali u restoranu nedaleko od Slavije služi se samo juneća i pileća šauarma.
"Pokušali smo na početku i sa ovčetinom, ali to nije prošlo baš najbolje pa smo se orijentisali samo na junetinu i piletinu. Srbi nisu navikli na taj jak šmek i masnoću koje ima ovčetina", kaže Sami.
Da arapska kuhinja nije samo meso, svedoči jelo od leblebija - falafel, koje se prži u dubokom ulju.
Falafel je jelo od leblebija koje stiže iz Palestine, sa ponosom navodi Sami, a jede se uglavnom za doručak ili večeru, kao dodatak uz ručak, mada to nije praksa.
Leblebije se pre pripreme i prženja ne kuvaju, već se potapaju u vodu preko noći, zatim se gnječe i mešaju sa peršunom, mladim i belim lukom i začinima. Zatim se rukama, ili pomoću modle za falafel, prave loptice koje se spuštaju u prethodno dobro zagrejano ulje, najbolje u fritezu.
A šta se pije uz jela iz arapske kuhinje?
"Obično se pije napitak od jogurta koji se zove ajran, jogurt koji se posoli i dodaju začini i voda", kaže Sami.
Dakle, probajte arapsku kuhinju - ako volite jaku i začinjenu hranu, sigurno ćete postati ljubitelj recepata sa Bliskog istoka.
(MONDO/Dušan Hadži Nikolić)
Za više Mondo TV video priloga posetite našu rubirku MondoTV, a ukoliko imate zanimljivu priču pošaljite nam mail na mondotv@wm.rs, ili nam šaljite linkove ili poruke na Twitteru s hashatagom #MondoTV.
Pridruži se MONDO zajednici.