Stroge propozicije na petom po redu, nacionalnom "Akva viva takmičenju za najboljeg somelijera Srbije" odredila je Međunarodna organizacija somelijera, a u žiriju su se našla zvučna imena iz ove branše iz Rusije, Slovačke, Makedonije i sa Kipra.

Somelijer je trenirani vinski profesionalni znalac koji radi u vrhunskim restoranima

Somelijeri su specijalizovani za usluživanje vina, a takođe u saradnji sa kulinarskim timom uparuju i predlažu vina koja idu uz specifičnu hranu sa menija.

U Srbiji se nacionalno takmičenje somelijera održava svake druge godine, a novitet za ovu godinu je da je zemlja, prvi put, dobila saglasnost Međunarodne asocijacije somelijera (ASI) da realizuje manifestaciju bez prisustva njenih mentora.

Takođe uveden je i novi koncept takmičenja: vino, hrana i voda, koji se među poznavaocima i ljubiteljima vina neguje širom zemaljske kugle.

Akcenat takmičenja sadržan je na harmonizaciji vina i vode, a zadaci somelijera bili su da pokažu veštine u različitim kategorijama testiranja, od odabira vina prema zadatoj hrani, testiranja vina na slepo, posluživanja penušavog vina, dekantiranja vina...

Pored pismenog i senzornog testa, od somelijera se očekivalo dobro poznavanje i analiza vina, ali i veoma važnih praktičnih disciplina.

Predsednik Udruženja profesionalnih somelijera Srbije SERSA Miroslav Radojčin rekao je da je prošlo 10 godina od prvog nacionalnog takmičenja.

"Svi značajni pokazatelji ukazuju na rezultat da smo postigli dobar nivo servisa i da danas imamo dosta iskusnih somelijera o čemu svedoči i ovogodišnje takmičenje", istakao je Radojčin.

Radojčin je dodao kako vinska industrija Srbije beleži značajne uspehe, a u zemlji je i sve veći broj odličnih poznavalaca vina.

(Tanjug/Filip Krainčanić, Tanjug)