Naučnici su utvrdili da u poređenju s ishranom integralnim žitaricama, ishrana malim količinama graška dovodi do blagog pada koncentracije šećera u krvi kao i krvnog pritiska i koncentracije holesterola u krvi.

Posle tri meseca na ishrani koja uključuje grašak, procena desetogodišnjeg rizika za bolesti srca i krvnih sudova pala je kod učesnika istraživanja s 10,7 na 9,6 odsto.

"Mahunarke su dobar izvor proteina, a belančevine ublažavaju podizanje koncentracije šećera u krvi i smanjuju krvni pritisak", kazao je Dejvid Dženkins iz bolnice Sent Majkl u Torontu koji je vodio istraživanje.

Portal "Pliva" prenosi da se mahunarke poput graška preporučuju dijabetičarima zbog niskog glikemijskog indeksa jer posle njih nema naglog skoka koncentracije šećera u krvi.

Dženkins kaže da su rezultati ishrane mahunarkama kod dijabetičara impresivni jer se upoređivalo s ishranom integralnim žitaricama koja se smatra zdravom hranom.

Kod ishrane integralnim žitaricama nije uočen pad krvnog pritiska kao kod ishrane mahunarkama, zaključili su naučnici.

(Tanjug)