
En Hatavej je zbog uloge prostitutke Fantin u mjuziklu "Jadnici" smršala čak 12 kilograma! Kaže da je jela samo zobenu kašu.
"Bila sam potpuno opsednuta mršavljenjem. Želela sam da u filmu izgledam kao osoba na samrtnoj postelji. Zato sam jela isključivo zobenu kašu, ali samo dve porcije dnevno", ispričala je glumica za decembarski "Vog".
I uspela je da izgleda mršavo i bolesno, baš onako kako je pisac Viktor Igo u romanu "Jadnici" opisao prostitutku Fantin koja umire od tuberkoloze.
Glumica kaže da joj nije bilo lako dok je gladovala. "Bilo je to pomalo ludo. Bila sam u sukobu sa stvarnošću, baš kao što je i Fantin bila. A kada se snimanje završilo bilo mi je potrebno nekoliko nedelja da se oporavim."
"Bila sam potpuno opsednuta mršavljenjem. Želela sam da u filmu izgledam kao osoba na samrtnoj postelji. Zato sam jela isključivo zobenu kašu, ali samo dve porcije dnevno", ispričala je glumica za decembarski "Vog".
I uspela je da izgleda mršavo i bolesno, baš onako kako je pisac Viktor Igo u romanu "Jadnici" opisao prostitutku Fantin koja umire od tuberkoloze.
Glumica kaže da joj nije bilo lako dok je gladovala. "Bilo je to pomalo ludo. Bila sam u sukobu sa stvarnošću, baš kao što je i Fantin bila. A kada se snimanje završilo bilo mi je potrebno nekoliko nedelja da se oporavim."
Kako se pravi zobena kaša
Ne znamo tačan recept za zobenu kašu koju je pripremala En Hatavej, ali evo nekoliko varijacija tog jela, za one koji bi da skinu koji kilogram viška.
Potrebno: pola šolje mleka, pola šolje vode, pola šolje zobenih pahuljica, pola banane, kašičica meda, kašika iseckanih lešnika (badema ili oraha). U dublju posudu sipajte vodu i mleko da se ugreju do ključanja. Dodajte zabene pahuljice i uz mešanje kuvajte ih dok masa ne postane kremasta,ne duže od 5 minuta. Kašu sipajte u dublji tanjir, dodajte med, bananu i koštunjavo voće.
Umesto banane i koštunjavog voća, možete da dodate suvo grožđe, brusnice, suve smokve, urme, mleveni lan ili susam. Zobena kaša može da se priprema i sa jogurtom, voćnim ili običnim. Ako želite da ubrzate proces mršavljenja, zobenu kašu pripremite uz jogurt sa minimalnim procentom masnoće.
Šolju zobenih pahuljica prelijte sa dve šolje jogurta i ostavite da stoji dok pahuljice ne postanu meke. Ako volite slatko-slani ukus, kaši dodajte sitno iseckanu jabuku ili nekoliko naseckanih suvih kajsija.
I na kraju, ekstremna varijanta: šolju zobenih pahuljica prelijte čajem od kamilice (ili nekim drugim čajem koji volite), kada se napravi kaša dodajte iseckanu jabuku i pola kašičice cimeta.
Imajte na umu da je zobena kaša sama po sebi kalorična i da bi nakon tog obroka sledeći trebalo da uzmete tek nakon nekoliko sati.
Nutricionisti kažu da je ovo jelo veoma zdravo jer čuva srce i odlična je preventiva protiv dijabetesa, ali da ga uzimamo za doručak, nikako u zamenu za sve dnevne obroke, kao što je to činila En Hatavej.
Potrebno: pola šolje mleka, pola šolje vode, pola šolje zobenih pahuljica, pola banane, kašičica meda, kašika iseckanih lešnika (badema ili oraha). U dublju posudu sipajte vodu i mleko da se ugreju do ključanja. Dodajte zabene pahuljice i uz mešanje kuvajte ih dok masa ne postane kremasta,ne duže od 5 minuta. Kašu sipajte u dublji tanjir, dodajte med, bananu i koštunjavo voće.
Umesto banane i koštunjavog voća, možete da dodate suvo grožđe, brusnice, suve smokve, urme, mleveni lan ili susam. Zobena kaša može da se priprema i sa jogurtom, voćnim ili običnim. Ako želite da ubrzate proces mršavljenja, zobenu kašu pripremite uz jogurt sa minimalnim procentom masnoće.
Šolju zobenih pahuljica prelijte sa dve šolje jogurta i ostavite da stoji dok pahuljice ne postanu meke. Ako volite slatko-slani ukus, kaši dodajte sitno iseckanu jabuku ili nekoliko naseckanih suvih kajsija.
I na kraju, ekstremna varijanta: šolju zobenih pahuljica prelijte čajem od kamilice (ili nekim drugim čajem koji volite), kada se napravi kaša dodajte iseckanu jabuku i pola kašičice cimeta.
Imajte na umu da je zobena kaša sama po sebi kalorična i da bi nakon tog obroka sledeći trebalo da uzmete tek nakon nekoliko sati.
Nutricionisti kažu da je ovo jelo veoma zdravo jer čuva srce i odlična je preventiva protiv dijabetesa, ali da ga uzimamo za doručak, nikako u zamenu za sve dnevne obroke, kao što je to činila En Hatavej.
Gladovanje, ali i vežbanje
Međutim, mršavljenje je nemoguće, ili barem znatno sporije, ukoliko ne vežbate. Najbolji primer za to je glumac Metju Mekonahi. One je, zbog uloge obolelog od side u filmu "The Dallas Buyer's Club", za tri meseca izgubio 15 kilograma!
Kada ga je Lari King pitao kako je uspeo on je kratko odgovorio: "Nisam jeo".
Ali, nije baš tako. "Dejli mejl" piše da je glumac tokom priprema za snimanje jeo niskokaloričnu hranu (voće, povrće i belo meso), gotovo potpuno izbacio ugljene hidrate i unosio dosta tečnosti (vodu i čajeve), ali da upseh u mršavljenju duguje pre svega treninzima. Svakoga dana je, najmanje dva sata. radio kardio vežbe u teretani.
"To je istovremeno, bilo i mentalno i duhovno čišćenje, a ne samo telesno. Našem organizmu je potrebno vreme da shvati kako se više ne hrani spolja, već iznutra", obajsnio je Metju Mekonahi.
Da je vežbanje bitno tokom dijete, potvrdial je i Natali Portman koja je svojevremenlo smršala devet kilograma za Oskarom nagrađenu rolu balerine u "Crnom labudu"
Ona je svakoga dana trenirala osam sati! Kombinovala je plivanje, džogiranje, kardio vežbe i takozvane "vežbe na partertu" koje praktikuju balerine.
Dakle, ako želite da smršate, ne morate baš da gladujete i da jedete samo zobenu kašu, jer ne jurite Oskara već zdravlje. Od navedenih saveta uzmite ono što vam najviše prija i budite uporni i strpljivi.
Držimo vam palčeve.
(MONDO)
Kada ga je Lari King pitao kako je uspeo on je kratko odgovorio: "Nisam jeo".
Ali, nije baš tako. "Dejli mejl" piše da je glumac tokom priprema za snimanje jeo niskokaloričnu hranu (voće, povrće i belo meso), gotovo potpuno izbacio ugljene hidrate i unosio dosta tečnosti (vodu i čajeve), ali da upseh u mršavljenju duguje pre svega treninzima. Svakoga dana je, najmanje dva sata. radio kardio vežbe u teretani.
"To je istovremeno, bilo i mentalno i duhovno čišćenje, a ne samo telesno. Našem organizmu je potrebno vreme da shvati kako se više ne hrani spolja, već iznutra", obajsnio je Metju Mekonahi.
Da je vežbanje bitno tokom dijete, potvrdial je i Natali Portman koja je svojevremenlo smršala devet kilograma za Oskarom nagrađenu rolu balerine u "Crnom labudu"
Ona je svakoga dana trenirala osam sati! Kombinovala je plivanje, džogiranje, kardio vežbe i takozvane "vežbe na partertu" koje praktikuju balerine.
Dakle, ako želite da smršate, ne morate baš da gladujete i da jedete samo zobenu kašu, jer ne jurite Oskara već zdravlje. Od navedenih saveta uzmite ono što vam najviše prija i budite uporni i strpljivi.
Držimo vam palčeve.
(MONDO)
Pridruži se MONDO zajednici.