Sajam etno hrane i pića je završen, ali o najzanimljivijim proizvodima će se još dugo pričati, a neke ćemo probati i sami da napravimo.
Uz tradicionalne proizvode poput džemova, slatkog, ajvara i suhomesnatih specijaliteta, posetioci su imali prilike da vide i probaju i neke zaboravljene đakonije poput pirotske peglane kobasice, leskovačke kavurme, sprže i vurde.
"Vurda je autentični mlečni proizvod lužičkog kraja pogodan za namaze, omlete, glavna jela, pite i gibanice koji su mnogi pokušali da iskopiraju ali nisu imale u tome uspeha" izjavio je za Tanjug direktor turističke organizacije opštine Babušnica Milan Stamenković.
"Ovaj etno proizvod se dobija nakon ceđenja kiselog mleka, najčešće kravljeg, a recept se prenosio sa kolena na koleno," rekao je Stamenković. On je objasnio kako postoje dve vrste vurde - mlada ili sveža vurda koja se konzumira odmah nakon ceđenja kiselog mleka, i prevrela ili stara koja obično odstoji tri do četiri nedelje i slaže se red po red sa paprikom kako bi dobila kiselkast ukus karakterističan za ovaj proizvod.
Stamenković je rekao da vurda trenutno ne može da se kupi u prodavnicama, velikim lancima i megamarketima jer je to manufakturna proizvodnja koju obavljaju dve radionice i samim tim nisu dovoljne količine za veliko tržište ali da nastoje da povećaju proizvodnju i da brendiraju proizvod.
Jedna od izlagača na etno sajmu, Nenad Stamenović, kaže da je do nekih neobičnih recepata koje pravi došao sam - razmišljanjem i analizom šta je zdravo u ishrani. Kao primer je naveo mućkalicu od sejtana koja se pravi od brašna i začina, može da se isprži i da se time napune paprike i kobasice.
"Namazi od leblebije i graška su u stvari humusi poput paštete. Recept je jednostavan - skuva se grašak, ubaci se malo začina poput limunovog soka i soli, i dobije se jedna zdrava pašteta."
Stamenović je čak i za "Diskaveri" (Discovery) demonstrirao kako se prave neobični namazi i napici. Tako se "japanski kristali" sastoje od vodenih kristala koji se dobijaju fermentacijom suvog grožđa i limuna, a kombuha se pravi od sirćetne gljive i bogata je vitaminima B1, B2, B6, i B12 koji jačaju imunitet.
"Namaz od buba gorgojos leči dijabetes i maligna oboljenja, konzumira se tako što se bube jedu žive i posle pucanja u želucu ispustaju kolotoksin jer im smeta aminokiselina i onda pocinje njihovo lekovito dejstvo", objasnio je Stamenović.
Etno sajam hrane i pića u Beogradu održan je od 27. do 30. novembra. Više o tome OVDE.
(Tanjug)
"Vurda je autentični mlečni proizvod lužičkog kraja pogodan za namaze, omlete, glavna jela, pite i gibanice koji su mnogi pokušali da iskopiraju ali nisu imale u tome uspeha" izjavio je za Tanjug direktor turističke organizacije opštine Babušnica Milan Stamenković.
"Ovaj etno proizvod se dobija nakon ceđenja kiselog mleka, najčešće kravljeg, a recept se prenosio sa kolena na koleno," rekao je Stamenković. On je objasnio kako postoje dve vrste vurde - mlada ili sveža vurda koja se konzumira odmah nakon ceđenja kiselog mleka, i prevrela ili stara koja obično odstoji tri do četiri nedelje i slaže se red po red sa paprikom kako bi dobila kiselkast ukus karakterističan za ovaj proizvod.
Stamenković je rekao da vurda trenutno ne može da se kupi u prodavnicama, velikim lancima i megamarketima jer je to manufakturna proizvodnja koju obavljaju dve radionice i samim tim nisu dovoljne količine za veliko tržište ali da nastoje da povećaju proizvodnju i da brendiraju proizvod.
Jedna od izlagača na etno sajmu, Nenad Stamenović, kaže da je do nekih neobičnih recepata koje pravi došao sam - razmišljanjem i analizom šta je zdravo u ishrani. Kao primer je naveo mućkalicu od sejtana koja se pravi od brašna i začina, može da se isprži i da se time napune paprike i kobasice.
"Namazi od leblebije i graška su u stvari humusi poput paštete. Recept je jednostavan - skuva se grašak, ubaci se malo začina poput limunovog soka i soli, i dobije se jedna zdrava pašteta."
Stamenović je čak i za "Diskaveri" (Discovery) demonstrirao kako se prave neobični namazi i napici. Tako se "japanski kristali" sastoje od vodenih kristala koji se dobijaju fermentacijom suvog grožđa i limuna, a kombuha se pravi od sirćetne gljive i bogata je vitaminima B1, B2, B6, i B12 koji jačaju imunitet.
"Namaz od buba gorgojos leči dijabetes i maligna oboljenja, konzumira se tako što se bube jedu žive i posle pucanja u želucu ispustaju kolotoksin jer im smeta aminokiselina i onda pocinje njihovo lekovito dejstvo", objasnio je Stamenović.
Etno sajam hrane i pića u Beogradu održan je od 27. do 30. novembra. Više o tome OVDE.
(Tanjug)