Uz nekoliko saveta u vezi sa uživanjem u vinu, ne moraš da se plašiš pogrešnog odabira ili glavobolje i mučnine. MONDO ti otkriva kako da se prepustiš ukusima "pića bogova".
Ne brinite, da biste uživali u vinu nije neophodno da budete vrhunski poznavalac ovog pića. Dovoljno je da poslušate savete somelijea, eksperata koji znaju odgovore na sva pitanja o vinu.
Prema rečima Đurđe Katić, somelijea, degustatora i procenitelja vina, za izbor ovog pića važi staro pravilo - koliko para, toliko muzike.
"Dobro vino je svako vino koje je zdravo i koje odgovara osobinama koje ste poželeli. Ako ste tražili slatkasto vino, trebalo bi takvo piće i da dobijete. Ukoliko vino kupujete u prodavnici, obavezno obratite pažnju na etiketu. Odabrano vino mora da opravda novac koji ste izdvojili", ističe Đurđa.
Kada pronađete najdraži ukus vina, imajte na umu da se ovo piće uvek servira iz posebnih čaša. Vinske čaše, napravljene od dovoljno tankog stakla, sa dužom nožicom i nisu tu samo iz estetskih razloga.
"Uživanje u vinu zavisi od čaše koja se koristi. Ono je ovenčano dozom glamura. Ako budete držali čašu za telo, biće prljava, a to neće biti glamurozno. Osim toga, ako nepravilno držite čašu, grejaćete vino, a to nije dobro, jer i najbolje vino na svetu gubi na ukusu kada se zagreje", objašnjava Đurđa.
Mnogima je zanimljivo slaganje vina i hrane. Postoje određena pravila, ali je dozvoljeno i pustiti mašti na volju.
Ako volite slano, ne birajte jaka crvena vina, jer ćete stvoriti gorak ukus u ustima. Odlučite se za kiselkasta vina koja će razbiti ukus soli. Uz slatka jela, ne servirajte suva vina, jer ta slast iz hrane dodatno isušuje vino i ukus čini neprijatnim.
Pogledajte kako izgleda uživanje u vinu u društvu somelijea:
Kažu da alkoholna pića ne treba mešati, jer možete da se suočite sa mučninom i glavoboljom. Za vina to uverenje ne važi, ako napravite dobar izbor.
"To je zabluda koja se teško razbija, jer je kultura ispijanja više različitih vina za jednu priliku, kod nas još uvek u povoju. Važno je da se oslobodite i zamolite somelijea ili konobara za pomoć kako biste napravili uspešan izbor više vina i sprečili neprijatne posledice", kaže Đurđa, višestruko nagrađivani somelije.
Ona nam je objasnila da osim opštih pravila za odabir i serviranje vina, ne zaboravim da tamno vino nije crno, već crveno. "Mnogi greše kada boju vina nazivaju crnom, jer je ono oduvek poznato kao 'rujno vino', zbog specifične crvene boje."
Takođe, kada birate vino na putovanju, ne držite se samo internacionalne sorte, već se prepustite istraživanju ponude. Možda pronađete novo omiljeno vince koje ćete rado piti u svim prilikama. Ponesite kući što više flaša odabranog pića. I odaberite odgovarajuće čaše, naravno.
(MONDO)