"Pravim tri vrste noževa - lovačke, kuhinjske i art noževe koji nemaju samo jednu ulogu, već njihovu funkciju određuje vlasnik", kaže Budimir Ostojić, profesionalni fotograf koji se već tri godine bavi i neobičnim hobijem - proizvodnjom noževa.

Od ulaska u svet nožarstva do danas, Budimir je napravio više od 250 noževa od kojih svaki ima sopstvenu priču, a većina je izrađena po uzoru na japanske katane.

Šta njegove noževe izdvaja od onih koje kupujemo u prodavnicama?

"To su ručno pravljeni noževi, koji se izrađuju od kvalitetnog čelika. Drška je posebno vredna, pravi se od prirodnih i retkih materijala: slonovače, maslinovog drveta, srebra... ", objašnjava Budimir.

Neki noževi dorađuju se po želji vlasnika. Tada se vrši rekonstrukcija stare drške, korekcija u geometriji sečiva, izmena balansa. Time se postiže jedinstvenost noža, ali i znatno uvećava vrednost istog.

"Najskuplji nož koji sam napravio je jedan lovački, koji sam izradio po porudžbini. Radilo se o kupljenom nožu, koji je vlasnik hteo da oplemeni i nakon obrade isti nož bio je tri puta vredniji."



Koliko vremena je neophodno da bi se "skockao" jedan dobar nož?

"U početku mi je trebalo oko sedam dana, a sada za jedan primerak izdvojim do dva dana", kaže Budimir Ostojić.

Ova "opasna umetnost" sve je popularnija u Sjedinjenim Američkim Državama, gde postoje mnogi kolekcionari skupocenih noževa. Kod nas skupljanje noževa nije učestalo, ali zato su i cene niže nego u drugim državama.

Ako vam nožarski hobi deluje zanimljivo, ali mislite da su noževi opasni, imajte na umu da strast prema ovom oružju ne podrazumeva i strast prema njegovoj upotrebi. Osim ako želite da ih koristite za svakodnevne kulinarske poslove.

(MONDO)