Tokom sezone gripa mnogi ljudi radije se okreću svojoj kuhinji, umesto ormariću sa lekovima, a svaka kultura ima sopstvene lekovite sastojke, ali većina se slaže da ništa ne leči kao topla supa.
Supa od ječma ili supa sa rezancima, samo su dve od devet vrsta supa na jelovniku "Alborca", restorana sa iranskom hranom u predgrađu Vašingtona, u Virdžiniji...
"Supa sa testeninom je tradicionalno iransko jelo. Ona se, u stvari, jede tokom cele godine, ali zimi nešto češće”, kaže glavna kuvarica, koja priprema sopstvenu verziju tradicionalnog porodičnog recepta.
Glavni sastojci su luk, šargarepa, peršun, pileća supa i sok od limuna. Ta supa ima mnogo hranljivih sastojaka. Veoma dobro je da se jede tokom zime, jer se ljudi često prehlade.
U restoranu “Di Dži Es delikatesen” u Vašingtonu, glavni kuvar koristi istočnoevropski recept svoje bake za pileću supu sa knedlama.
"Supa sa knedlama je tradicionalno jevrejsko jelo. I postoje brojne verzije te supe. Počnemo sa pilećom supom i u nju stavimo luk, celer, šargarepu i beli luk. Zatim, za bolji ukus, dodamo malo sirćeta i na kraju so i biber”, kaže on.
"Centralni deo" magične supe su knedle. Supa sa knedlama jedno je od napopularnijih jela u tom veoma posećenom restoranu. Neki ljudi misle da ova supa ima lekovito dejstvo, ali kao i svako drugo ukusno jelo, osećate se dobro kada ga jedete, bolje vam je, posebno u ovo doba godine, kada je napolju hladno.
Ipak, može li supa zaista da spreči grip? Doktorka Glorija Ajensu, direktor sekretarijata za zdravstvo u okrugu Ferfaksa, sumnja u to.
"Vakcinacija protiv gripa je jednostavan i najbolji način za sprečavanje gripa. Ali, većini ljudi nije bitno da li tradicionalna 'hrana koja leči', zaista leči ili samo olakšava oporavak", kaže Glorija za "Glas Amerike".
Kombinacija uspomena iz detinjstva i jela koja su spravljale bake i koje vam greju srce, kao i miris pare koja "otpušava" nos, mogla bi da bude tajna lekovite moći koju ima porcija vruće supe.
(MONDO)
"Supa sa testeninom je tradicionalno iransko jelo. Ona se, u stvari, jede tokom cele godine, ali zimi nešto češće”, kaže glavna kuvarica, koja priprema sopstvenu verziju tradicionalnog porodičnog recepta.
Glavni sastojci su luk, šargarepa, peršun, pileća supa i sok od limuna. Ta supa ima mnogo hranljivih sastojaka. Veoma dobro je da se jede tokom zime, jer se ljudi često prehlade.
U restoranu “Di Dži Es delikatesen” u Vašingtonu, glavni kuvar koristi istočnoevropski recept svoje bake za pileću supu sa knedlama.
"Supa sa knedlama je tradicionalno jevrejsko jelo. I postoje brojne verzije te supe. Počnemo sa pilećom supom i u nju stavimo luk, celer, šargarepu i beli luk. Zatim, za bolji ukus, dodamo malo sirćeta i na kraju so i biber”, kaže on.
"Centralni deo" magične supe su knedle. Supa sa knedlama jedno je od napopularnijih jela u tom veoma posećenom restoranu. Neki ljudi misle da ova supa ima lekovito dejstvo, ali kao i svako drugo ukusno jelo, osećate se dobro kada ga jedete, bolje vam je, posebno u ovo doba godine, kada je napolju hladno.
Ipak, može li supa zaista da spreči grip? Doktorka Glorija Ajensu, direktor sekretarijata za zdravstvo u okrugu Ferfaksa, sumnja u to.
"Vakcinacija protiv gripa je jednostavan i najbolji način za sprečavanje gripa. Ali, većini ljudi nije bitno da li tradicionalna 'hrana koja leči', zaista leči ili samo olakšava oporavak", kaže Glorija za "Glas Amerike".
Kombinacija uspomena iz detinjstva i jela koja su spravljale bake i koje vam greju srce, kao i miris pare koja "otpušava" nos, mogla bi da bude tajna lekovite moći koju ima porcija vruće supe.
(MONDO)