Šverc kopija parfema je u porastu. Kako saznaje "Potrošač" prošle godine Uprava carine zaplenila je 26.000 krivotvorenih parfema što je čak šest puta više u odnosu na 2011. godinu.

"Zapažen je znatan porast broja otkrivenih krivotvorenih parfema. Najviše zaplena bilo je na carinskoj ispostavi skladišta u Beogradu, a potom i na graničnim prelazima Batrovci i Preševo. To je gotovo šest puta više nego tokom 2011. godine kada je zaplenjeno 4.533 parfema - najviše na železničkoj stanici Šid i na administrativnom punktu Končulj", ističu u Upravi carine dodajući da kada je o parfemima reč veći problem od krijumčarenja je baš krivotvorenje robe, jer je ona ozbiljna pretnja bezbednosti i zdravlju građana.

Na šta treba obratiti pažnj? Krivotvorena roba je opasna zato što ne postoji prateća dokumentacija koja bi potvrdila ispravnost i kvalitet proizvoda, pa su moguće neželjene posledice po bezbednost i zdravlje korisnika (ako je reč o parfemima i kozmetičkim proizvodima - mogu biti uzročnici alergijskih reakcija). Takva roba dovodi potrošača u zabludu da se radi o proizvodu koji je proveren i bezbedan za upotrebu.

Krivotvorena roba dolazi sa raznih strana - iz Kine, Bugarske, Rumunije, Turske, Ukrajine, Vijetnama. Kontrolu robe iz Kine dodatno otežava to što su mnoge poznate firme preselile svoju proizvodnju u tu zemlju. Falsifikatori su toliko usavršili tehnologiju da je jako teško prepoznati A kategoriju krivotvorene robe, pošto se o svim parametrima vodi računa (kvalitet, izrada). Za takvu robu ni tehnolozima nije lako da utvrde da li se radi o krivotvorenom ili originalnom proizvodu.

"Uprava carina preduzima sve što je u njenoj moći da carinici prođu kroz adekvatne obuke kako bi mogli što bolje da procene robu, međutim na suzbijanju krivotvorenja neophodna im je saradnja sa nosiocima prava intelektualne svojine. Oni Upravi carina dostavljaju ce-de-ove sa fotografijama originalne robe i svim parametrima po kojima se mogu razlikovati originali od kopije", navode u izjavi za "Potrošač".

Postoje različiti kanali za prodaju ovakve robe, koja se sve više nudi i preko interneta po veoma niskim i povoljnim cenama. Neki od najvećih uvoznika idistributera sa kojimasmo kontaktirali ističu da je svaka takva kupovina nepouzdana jer nikada ne možete da budete sigurni šta dobijate.

Poznavaoci ističu da se parfemi najčešće donose iz istočnih zemalja i da tamo koštaju po nekoliko dolara. Problem kod ovih parfema je da su to u stvari falsifikati poznatih marki koji ne traju dugo ali mirisom podsećaju na original.

Karakteristično je da se kod njih malo jače oseća alkohol jer je udeo pravog mirisa manji nego što bi trebalo da bude. Njihove cene su nekada neznatno, a nekada i znatn oniže nego u parfimerijama, ali su u svakom slučaju precenjeni.

(MONDO)