Koliko puta vam se dogodilo da prilikom spremanja nekog novog jela u receptu naidjete na reč za koju nemate pojma šta znači, kao što su glazura, pirjaniti, prosejati, ulupati...
Garnirati – ukrasiti hranu pre serviranja, učiniti jelo lepo i za oko.Začiniti – dodati so, biber, origano, kim, djumbir... sastojke navedene u receptu koji pojačavaju ukus jelu.
Ulupati – umutiti viljuškom, drvenom varjačom ili žicom za mućenje jaja, pavlaku...
Marinada – mešavina soli, sirćeta i potrebnih začina u koju se potopi meso ili ripa pre daljeg spremanja.
Namastiti – namazati pre pečenja pleh ili vatrostalnu posudu puterom, uljem ili mašću.
Pirjaniti – kuvati na tihoj vatri uz stalno dodavanje tečnosti.
Glazura – preliv za slatka ili slana jela koji se stvrdne kada se ohladi.
Prosejati – protresti brašno ili šećer kroz sito da bi postalo rastresitije i da bi se otklonile gudvice
(MONDO)