Jedan od prvih ljudi koji se bavio pravilnim kombinovanjem hrane bio je Ivan Pavlov. Ne samo što se bavio eksperimentima u vezi sa uslovnim refleksima, Pavlov je takodje mnogo izučavao hranu i čak je objavio i jednu knjigu na tu temu - ''Rad žlezda za varenje'' gde je obelodanio osnovne postavke pravilnog kombinovanja hrane.

O čemu je zapravo reč?

Svako želi da ima dovoljno energije za obavljanje svakodnevnih zadataka, a funkcija ljudskog tela koja zahteva najviše energije je upravo varenje hrane. Zato se nakon jela i oseća ona blaga pospanost jer se organizam muči da svari sve ono što smo pojeli. Varenje troši više energije nego trčanje, plivanje, vožnja bickla.

A zašto je tako?

Zato što ljudski organizam nije stvoren da istovremeno u želucu vari više od jedne koncentrisane namirnice, a svaka hrana koja nije voće ili povrće je koncentrisana. Zato se želudac ''muči'' kada pojedemo meso i krompir, ribu i pirinač, žito i mleko... I ne samo da se muči već se u digestivnom traktu kao rezultat fermentisanja proizvodi alkohol koji može ozbiljno da ošteti jetru.

Zato nikada nemojte jesti proteine i ugljene hidrate zajedno - meso jedite uz bareno povrće ili salatu, krompir uz margarin, pasulj sa crnim lukom... Takodje nemojte jesti ni dva različita proteina zajedno - meso i jaja, ili mlečne proizvode i orahe.

Zvuči jednostavno i jeste jednostavno. Samo se treba pridržavati.

(MONDO)