Nekada su se salate služile smo kao dodatak glavnom jelu, a većina ljudi nije ni pomišljala da bi salata mogla da zameni obrok, i to ravnopravno i adekvatno.
Nekada su se salate služile smo kao dodatak glavnom jelu, a većina ljudi nije ni pomišljala da bi salata mogla da zameni obrok, i to ravnopravno i adekvatno.Zdrave, hranljive, bogate vitaminima i mineralima, uz mali procenat masnoće, salate su postale pravi hit u zdravoj ishrani, posebno leti i u proleće kada su organizmu potrebni niskokalorični obroci, ali i u vreme slava i praznika kada je digestivnom traktu potreban odmor od masne proteinske hrane.
Tako je salata vremenom postala nezamenljiva u dijetama i zdravoj ishrani, ali i kao odraz pomodarstva jer postalo je "in" u restoranu naručiti laganu salatu uz čašu belog vina.
Bez obzira na to zašto ste se odlučili za ovakav obrok, potrebno je da znate nekoliko korisnih činjenica u vezi sa salatama.
Kada pripremate voće i povrće za salatu, ono mora biti sveže i dobro oprano, a secite ga oštrim nožem da bi izbegli gnječenje. Ako recept nalaže da se povrće obari, to učinite u ključaloj vodi i što kraće da se ne bi uzgubili hranljivi sastojci prilikom termičke obrade.
Ako koristite pirinač obarite ga tako da zrno ostane celo – opran pirinač spustite u ključalu vodu u koju je dodato nekoliko kapi ulja. Na isti način se bari i testenina, a obe namirnice se nakon kuvanja ispiru prvo mlakom, a potom hladnom vodom i na kraju se dobro ocede.
Salata od pasulja je veoma ukusna ali morate znati kako se pasulj pravilno priprema – uveče ga potpite u mlaku vodu, a ujutru ga kuvati dok voda ne proključa, tu vodu baciti, a kuvanje nastaviti u novoj vodi.
U neke slane salate nije loše dodati malo šećera, pojačaće ukus, naročito zelenoj salati.
Nikada ne koristite začine kojma je istekao rok upotrebe. Ne samo što su promenili ukus već mogu da sadrže i neke štetne materije.
(MONDO)