Uskrs je prošao, a u korpici na stolu je ostalo još mnogo farbanih jaja, najviše onih načetih, polupanih, koja nisu "pobedila". Šta sa njima?
Uskrs je prošao, a u korpici na stolu je ostalo još mnogo farbanih jaja, najviše onih načetih, polupanih, koja nisu "pobedila". Šta sa njima?Svakako ih nećete baciti, a nećete ni terati ukućane da ih jedu za doručak, užinu, večeru. Iskoristićete ih za jela koja se pripremaju sa barenim jajima. Takvih recepata je puno, a možete i sami smisliti nešto novo, originalno.
Salate su uvek najjednostavnije rešenje. Barena jaja možete iseći na kolutove i pomešati sa raznim povrćem, takodje barenim ili presnim, dodati sirće, maslinovo ulje, malo majoneza i eto zdravog predjela.
Jaja možete i prepoloviti, žumanca izgnječiti sa isitnjenom tunjevinom, kiselim krastavčićima, biberom i majonezom, pa tom smesom puniti polovine jaja. Ovo jelo je ukusno i dekorativno.
Popularna "Cezar" salata takodje je dobro rešenje da se iskoriste preostala uskršnja jaja. Sastojci koji su potrebni su 500 grama mešane crvene i zelene salate, 300 g pilećeg belog mesa, 300 g slanine sečene na režnjeve, 300 g parmezana, 2 dl sirćeta balzamiko, 2 dl maslinovog ulja, soli po ukusu, kockice prepečenog tosta, i 5 barenih jaja.
Salatu isecite sitno, posolite i prelijte mešavinom sirćeta i maslinovog ulja, promešajte i slažite u činiju za serviranje. Na grilu pečenu piletinu isecite na štapiće i poredjajte preko salate, a preko toga pobacajte kockice tosta, kolutove jaja i režnjeve prepečene slanine. Prelijte uljem, sirćetom i pospite parmezanom.
Prijatno!
(MONDO)