U saopšenju lista se navodi da je Dikasu priznanje dodeljeno, jer je tokom svoje karijere od 30 godina "pomerio granice savršenstva u kuvanju i da je svojim umećem uticao na generacije kuvara i ugostitelja".

Dikas (56) je jedan od kuvara sa najvećim brojem nagrada u svetu. Svoje prve tri Mišelinove zvezdice, najveće priznanje u kulinarstvu i ugostiteljstvu uopšte, Dikas je dobio sa 33 godine, kao kuvar u restoranom Luj XV u Monaku.



On je prvi je kuvar koji je osvojio tri Mišelinove zvezdice u tri različita grada. Dikas danas poseduje više od 20 restorana širom sveta, izdavačku kuću i kulinarski institut.

Bio je glavni kuvar na mnogim značajnim događajima u Francuskoj, a i šire. Tako je bio zadužen za posluženje gostiju na venčanju princa Alberta II i Šarlin Vitstok u Monaku, pre dve godine. Tada je pripremio večeru za 500 zvanica - lokalne specijalitete, šampanjac i južnoafrička vina.

Dikas je bio kuvar i na venčanju naše manekenke Sandre Nikolić i ruskog milijardera Andreja Meljničenka u Francuskoj.

(MONDO)