Šizuka je japanska prefektura sa najvećom površinom pod zasadima listova zelenog čaja u Japanu. Oko 40 odsto listova koji se koriste za pravljenje omiljenog japanskog napitka potiče sa ovih zelenih brda.

"Ovo je tipična vrsta listova čaja koja se uzgaja u regionu. To je zeleni čaj sa veoma jakim mirisom i slatkom notom", kaže Eiji Macumoto, jedan od farmera koji radi na poljima od jutra do mraka.

Uzgajanje čaja je ovde veliki biznis - industrija čaja obezbeđuje posao za preko 100.000 ljudi i donosi više od 400 miliona dolara godišnje lokalnoj ekonomiji.

Lokalne vlasti prefekture Šizuka toliko ozbiljno shvataju posao sa čajem da su organizovale Svetski festival čaja u slavu ovog aromatičnog napitka.

U ponudi su degustacija, predavanja o istoriji i blagotvornom učinku čaja na zdravlje ljudi, tradicionalna ceremonija ispijanja čaja pa čak i "čajne masaže".

Namera lokalnih vlasti je da se istakne kulturni značaj napitka, podstakne čajni turizam u regionu i poveća izvoz.

Džulija Silalahi, komercijalni ataše indonežanske ambasade u Japanu kaže da se u Indoneziji više pije crni čaj nego zeleni: "Ali sada svi znaju da je zeleni čaj veoma dobar za naše zdravlje."

Vodeći proizvođači čaja se takođe nadaju da će Festival pomoći da se rasprše sumnje i zabrunutost nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011. godine. Nakon što je jak zemljotres izazvao cunami koji je oštetio reaktore nuklearke, oblak radijacije je prešao preko Japana, kontaminirajući neke useva čaja u Šizuki.

Iako vlasti tvrde da pažljivo mere nivo radijacije, strani eksperti su i dalje skeptični.

Tajvanski biznismen Ben Čen smatra da bi bilo dobro da se osnuje udruženje uzgajivača čaja koje će da odgovara na zabrinutost.

"Znam da su ribari koji pecaju nedaleko od Fukušime formirali neku vrstu udrženja čiji je zadatak da reaguje na zabrinutost i kritike zbog radijacije. Oni kažu da sami mere radijaciju i taj rezultat stavljaju na etiketu robe koju prodaju".

"To bi moglo da pomogne, naročito ako se proizvod izvozi u inostranstvo, jer su posledice radijacije ovde najveća briga", smatra Čen.

Eiji Macumoto kaže se mučio da proda žetvu pre dve godine, ali da je posao sada krenuo. On se nada da će nastaviti da uzgaja listove čaja u Šizuki, jer je to tradicija koja je ovde stara skoro osam vekova.

(Tanjug)