Cvrčci u soja sosu
U Bankgkoku čest prizor predstavljaju ulični prodavci grickalica od kojih se jedni ježe, dok drugima ide voda na usta. Delikates su cvrčci prženi u biljnom ulju i začinjeni soja-sosom.
Dugi bambusovi crvi umesto kokica i čipsa
I dugi bambusovi crvi pripremaju se na isti način.Domaće stanovništvo ih voli zbog ukusa, i najradije ih gricka uz pivo, kao zdravu alterantivu za čips i kokice.
Skakavci ukusni kao piletina
Za one koji su skloni da istražuju u ponudi je još desetak vrsta insekata, među kojima se turistima obično dopadnu skakavci, po ukusu nalik na reš pečenu piletinu, dok ih na prvi pogled odbija jedna vrsta vodenih buba, takođe veoma cenjena među sladokuscima, ali izgledom nalik na bubašvabu.
Škorpioni prženi u dubokom ulju
I škorpioni su se našli na listi koju preporučuje UN. U Kini se mogu kupiti kod uličnih prodavaca grickalica, pržene u dubokom ulju, ali u ponudi su više kao turistička atrakcija nego kao istinski delikates, piše Cafe Bar.
Ražnjić od stonoga
Stonoge na štapiću, nalik na ražnjić, još jedna su hrskava i reš poslastica sa kineskih tezgi brze hrane.
Larve svilenih buba u čauri
Kuvane larve svilenih buba u čaurama mogu se kupiti na mnogim mestima u Koreji. Prah od ovih larvi smatra se lekom za dijabetes i snižava šećer u krvi.
Džinovski pauci na žaru
U Kambodži luduju za džinovskim paucima, prženim ili pečenim na žaru. Prodaju se na pijacama, ali mogu se naručiti i u restoranu. Prodaja ovog delikatesa bogatog cinkom i gvožđem predstavlja značajan izvor prihoda za mnoge siromašne seljake.
Crveni termiti
Crveni termiti se, takođe u Kambodži smatraju pikantnim dodatkom jelima od govedine i svinjetine. Uz ostale začine, jelu daju kiselkast ukus.
Brašneni crvi
Na povratku sa putovanja po jugoistočnoj Aziji, brašnene crve možete da naručite i u holandskom restoranu specijalizovanom za insekte. Ali treba zanti i da su tu pet puta skuplji od svinjske šnicle.
Australijska bela gusenica
Australijska bijela gusjenica, delikates sa trpeze urođeničkog stanovništva, jede se sirova, pržena ili pečena. Našla se i na meniju tamošnjih otmenih restorana, a glavni kuvar jednog od njih uverava da je prijatnog ukusa, nalik na prženo jaje sa aromom lešnika.
Insekti su puni hranljivih materija, proteina, vlakana i mikroelemenata kao što su bakar, gvožđe, magnezijum, fosfor, selen i cink, a njihov uzgoj je jeftin i ne opterećuje prirodnu sredinu, što ih po mišljenu UN čini idealnom hranom budućnosti.
(MONDO)
U Bankgkoku čest prizor predstavljaju ulični prodavci grickalica od kojih se jedni ježe, dok drugima ide voda na usta. Delikates su cvrčci prženi u biljnom ulju i začinjeni soja-sosom.
Dugi bambusovi crvi umesto kokica i čipsa
I dugi bambusovi crvi pripremaju se na isti način.Domaće stanovništvo ih voli zbog ukusa, i najradije ih gricka uz pivo, kao zdravu alterantivu za čips i kokice.
Skakavci ukusni kao piletina
Za one koji su skloni da istražuju u ponudi je još desetak vrsta insekata, među kojima se turistima obično dopadnu skakavci, po ukusu nalik na reš pečenu piletinu, dok ih na prvi pogled odbija jedna vrsta vodenih buba, takođe veoma cenjena među sladokuscima, ali izgledom nalik na bubašvabu.
Škorpioni prženi u dubokom ulju
I škorpioni su se našli na listi koju preporučuje UN. U Kini se mogu kupiti kod uličnih prodavaca grickalica, pržene u dubokom ulju, ali u ponudi su više kao turistička atrakcija nego kao istinski delikates, piše Cafe Bar.
Ražnjić od stonoga
Stonoge na štapiću, nalik na ražnjić, još jedna su hrskava i reš poslastica sa kineskih tezgi brze hrane.
Larve svilenih buba u čauri
Kuvane larve svilenih buba u čaurama mogu se kupiti na mnogim mestima u Koreji. Prah od ovih larvi smatra se lekom za dijabetes i snižava šećer u krvi.
Džinovski pauci na žaru
U Kambodži luduju za džinovskim paucima, prženim ili pečenim na žaru. Prodaju se na pijacama, ali mogu se naručiti i u restoranu. Prodaja ovog delikatesa bogatog cinkom i gvožđem predstavlja značajan izvor prihoda za mnoge siromašne seljake.
Crveni termiti
Crveni termiti se, takođe u Kambodži smatraju pikantnim dodatkom jelima od govedine i svinjetine. Uz ostale začine, jelu daju kiselkast ukus.
Brašneni crvi
Na povratku sa putovanja po jugoistočnoj Aziji, brašnene crve možete da naručite i u holandskom restoranu specijalizovanom za insekte. Ali treba zanti i da su tu pet puta skuplji od svinjske šnicle.
Australijska bela gusenica
Australijska bijela gusjenica, delikates sa trpeze urođeničkog stanovništva, jede se sirova, pržena ili pečena. Našla se i na meniju tamošnjih otmenih restorana, a glavni kuvar jednog od njih uverava da je prijatnog ukusa, nalik na prženo jaje sa aromom lešnika.
Insekti su puni hranljivih materija, proteina, vlakana i mikroelemenata kao što su bakar, gvožđe, magnezijum, fosfor, selen i cink, a njihov uzgoj je jeftin i ne opterećuje prirodnu sredinu, što ih po mišljenu UN čini idealnom hranom budućnosti.
(MONDO)
Partizan razbio Zvezdu i odigrao najbolji meč sezone! Obradovićev tim dominirao, Grobari slavili pred Delijama
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
"Trebalo je da ubacim 30 poena, neće niko da nas sažaljeva": Petrušev o porazu od Partizana za otrežnjenje!
Nemačka se priprema za rat sa Rusijom! Napravljen tajni plan, evo kako će postupiti u slučaju eksalacije sukoba
Obradović izašao pred Grobare, pa čuo šta mu skandiraju: Podigao prst i tražio samo jedno, pogledajte