Da li je sir koji ste kupili na pijaci bakteriološki ispravan, kao i da li u kupovnom pudingu postoje hemikalije, uskoro ćete moći da otkrijete za samo pet minuta.
Da li je sir koji ste kupili na pijaci bakteriološki ispravan, kao i da li u kupovnom pudingu postoje hemikalije, uskoro ćete moći da otkrijete za samo pet minuta.Hemičari američkog Univerziteta Južna Karolina konstruisali su aparat za brzu i tačnu proveru kvaliteta prehrambenih proizvoda. Njihov izum će omogućiti proveru ispravnosti namirnica za samo pet minuta.
Uredjaj, sličan nonijusu, namenjen je otkrivanju hemijskih supstanci pod nazivom biogeni amini, koje se stvaraju bakterijskim raspadanjem belančevina u hrani i posredno odredjuju stepen njene pokvarenosti.
Aparat je u preliminarnim ispitivanjima pokazao tačnost u 90 odsto slučajeva.
Specijalni polimeri menjaju boju u prisustvu biogenih amina, a ovaj aparat može čak i u voću i povrću, kiji sadrže manje količine belančevina od, na primer mesa, da otkrije nivo raspadanja belančevina, izazvanog delovanjem bakterija.
Naučnici ukazuju da bi njihov izum mogao pomoći da se izbegne trovanje hranom miliona ljudi godišnje u celom svetu, od kojih se neki slučajevi završavaju i smrću.
Oni sada rade na poboljšanju brzine, osetljivosti i preciznosti novog aparata, ali ipak ukazuju da nikakakav aparat ne može zameniti bezbedno čuvanje i pripremu prehrambenih produkata.
(agencije/MONDO)