U pripreme za odlazak na more, ne spada samo kupovina kupaćeg kostima, kreme za sunčanje i cvikera, već i upoznavanje sa specijalitetima zemlje u kojoj ćemo letovati.

S obzirom na to da je turistima iz Srbije, Grčka već godinama najdraža letnja destinacija, evo nekoliko recepata za neka tradicionalna jela koja smo probali u beogradskom "Grand kazinu", gde se od 3. do 16. juna održavaju Dani grčke kuhinje.

Halumi salata

"Reč je o sezonskoj salati koja može da se služi u hrskavim korama, ili uz fokaća testo. Može biti predjelo, ali i glavno jelo tokom vrelih letnjih dana, s obzirom na to da se odlično slaže uz ohlađeno belo vino, muskat najpre", rekao nam je Janis Sjuzios, kuvar iz Grčke, gostujući šef kuhinje restorana "Kameleon" u beogradskom "Grand kazinu".

Sastojci :
- Halumi sir 200 gr
- Rukola salata 50 gr
- Puterica salata 80 gr
- Lolo roso salata 80 gr
- Ajzberg salata 80 gr
- Crvena paprika 80 gr
- Žuta paprika 80 gr
- Čeri paradajz 80 gr
- Mirođija 10 gr
- Balzamiko sirce 40 ml
- Petmezi, sos od grožđa 20ml
- Maslinovo ulje 60 ml
- Vinsko sirće 40 ml
- Peršun list 15 gr

Priprema :
Salate dobro oprati nacepkati, ostale sastojke sitno iseckati, sve preliti sirćetom, uljem i sosom od grozđa. Dobro promešati i servirati u željenu posudu. Preko salate servirati grilovani halumi sir.

"S obzirom na to da su male šanse da imate patimezi sos, možete i da ga izostavite, ili pokušajte da ga sami napravite. Iscedite sok od grožđa, belog ili crnog, i prelijte njime nekoliko kašika šećera (da ogrezne). Kuvajte dok se ne napravi sirup. Halumi sir, koji je takođe u sastavu ovog jela, je nezamenljiv. To je tradicionalni kipraski sir od kravljeg mleka, naziva se još i roštiljski jer se ne otapa kada se termički obrađuje", rekao nam je kuvar.

Fokaća testo

Ovi masnjikavi štapići od testa se jedu dok su vrući.

Sastojci :
- Kvasac 10 gr
- Brašno 850 gr
- Šecer 10 gr
- So 30 gr
- Voda

Priprema :
Za Fokaću koristimo klasično helbno testo koje je mekše zamešeno. Kvasac se sa malo tople vode i šecera osatavi desetak minuta da počne da peni . Zatim se kvasac doda u brašno, so takođe i uz stalno mešanje dodaje se voda tako da tekstura testa bude mekana .Peče se u željenom obliku na 250 stepeni .

Musaka

Sastojci:
- Krompir 400 g
- Patlidžan 500 g
- Crni luk 100 g
- Mleveno meso 500 g
- Pire paradajz 50 g
- So , biber
- Mleko 1.5 l
- Puter 150 g
- Brašno 100 g
- Rendani sir 200 g

Priprema
Očistiti i iseći krompir na listiće. Ispržiti krompir i ocediti od viška ulja. Isti postupak uraditi i sa patlidžanom. Crni luk iseci sitno i izdinsatati, zatim dodati mleveno meso. Dinstati i dodati začine, so, biber. Kada je meso udinstano dodati pire paradajz i još malo udinstati. Napraviti gust bešamel sa puterom, brašnom i mlekom. Narendati sir. U posudu za đuveč složiti sledećim redosledom: krompir, patlidžan, mleveno meso, bešamel, rendani sir. Sve zapeći oko 50 minuta na 165 stepeni. Servirati tok je toplo.

"Ovo jelo se odlično slaže uz crno vino, i to neko dobro, suvo. Ja predlažem neki merlo", rekao nam je Janis.

Alva

Sastojci :
- Griz 100 gr
- Maslinovo ulje 50 ml
- Šećer 50 gr
- Med 20 gr
- Voda 2 dcl
- Ušećeren badem 20 gr

Priprema:
Zagrejati ulje do tačke ključanja, sipati griz i pržiti dok ne dobije zlatno žutu boju, dodati šećer i med, a zatim vodu i kuvati 15 min uz neprekidno mešanje. Servirati sa ušećerenim bademom.

(MONDO, D. T.)