Ljubitelji sladoleda mogu doprineti borbi protiv globalnog zagrevanja time što će tražiti da ta omiljena letnja poslastica bude aromatizovana domaćim, a ne egzotičnim voćem koje se mora dopremati izdaleka, saopštila je italijanska poljoprivredna grupacija "Koldireti" (Coldiretti).
Ljubitelji sladoleda mogu doprineti borbi protiv globalnog zagrevanja time što će tražiti da ta omiljena letnja poslastica bude aromatizovana domaćim, a ne egzotičnim voćem koje se mora dopremati izdaleka, saopštila je italijanska poljoprivredna grupacija "Koldireti" (Coldiretti).Možda je sladoled od papaje ukusan, ali je potrebno 5,4 kilograma nafte, s propratnim ugljen-dioksidom koji se njenim sagorevanjem ispušta u atmosferu, za transport jednog kilograma tog voća od Argentine do Rima.
Grupacija je, u okviru kampanje "nultog kilometra", pozvala Italijane, koji inače troše više od pet milijardi evra godišnje na kupovinu sladoleda, da biraju onaj proizveden sa dodatkom sastojaka domaćeg porekla.
Zato se prodavnice "ekološkog" sladoleda otvaraju širom Italije, u okviru rastuće tražnje svežih, autohtonih proizvoda čije korišćenje doprinosi smanjenju emisije ugljen-dioksida, koji se smatra glavnim krivcem za globalno zagrevanje.
Ovaj trend prisutan je i u ostalim zemljama Evrope koje žele da se ponašaju u skladu sa ciljevima Protokola iz Kjota o smanjenju ispuštanja ugljen-dioksida u atmosferu.
(agencije/MONDO)