Na petom Mikser Design Food-u koji se održava u nedelju 15. septembra, možete saznati kako se prave ljubičasti obroci, šta se jelo u srednjevekovnoj Srbiji i kako izgleda veganski obrok sa Fruške gore.
Od 12 do 14 časova u "Mikser hausu" (Karađorđeva 46) se odvija radionica "Ljubičasto", u okviru koje će prijavljeni učesnici zajedno sa Nadom Ličinom iz organizacije "Na putu zdravlja" pripremati meni isključivo od ljubičastih namirnica: ljubičasti smoothie, hladnu ljubičastu čorbu, ljubičasti namaz i toplu salatu u istoj boji.
U istom terminu najmlađe posetioce očekuje kreativna radionica na kojoj će mališani saznati kakve se sve zanimljive lutkice mogu napraviti od kuhinjskog alata koji svi imamo u kući – varjače.
Kako je gastronomija u Srba uopšte postojala pre paprike, paradajza i čokolade? Da li se Srbin uopšte mogao zvati takvim bez pasulja, papričice, proje i rakije-mučenice?
"Postojala je i mogao je", kaže istoričarka umetnosti i gastroheritolog Tamara Ognjević, autor projekta "Živeti prošlost – Srpska srednjovekovna gastronomija", koja će od 14 časova održati predavanje o tome šta se zaista jelo u srednjovekovnoj Srbiji.
Zahvaljujući saradnji "Artis Centra", koji je nosilac ovog jedinstvenog istraživačko-umetničkog projekta, i "Miksera", publika će biti u prilici da od etnoarheloga Biljane Đorđević sazna kako je srednjovekovna žena morala da napravi sopstveno posuđe za kuvanje, šta je i kako se koristi takozvana ženska crepulja.
Pored mogućnosti da se vidi mini-izložba crepulja i video zapis sa gastroheritološkog eksperimenta koji pokazuje kako je "Artisov" tim rekonstruisao tehniku pripreme i pečenja pogače iz 12. veka čiji je fragment pronađene u utvrđenju Ras, biće to i prilika da se proba slatko srednjovekovno iznenađenje – novi recept rekreiran u okviru ovog projekta.
U 15 časova će Vanja Puškar i Luka Mihajlović (Chef's club) održati interaktivno predavanje i degustaciju Veganska ishrana sa geografskim poreklom. Oni će pripremiti kompletan veganski obrok spravljen od namirnica sa Fruške gore. Ideja ovog projekta jeste da se podstakne gastronomski razvoj pojedinačnih regija u Srbiji.
Kuvari "Mikser kantine" će predstaviti novitete na jesenjem meniju, a food blogerke iz magazina MEZZE će održati prezentaciju "Zimnica sa tvistom" i predstaviće koncept zimnice za poneti.
Škola jezika "Contatto" će prikazati svoj projekat "Naučite italijanski uz kuvanje", dok proizvođač Serdarski sir demonstrirati kuvanje uživo mediteranskih delikatesa od kozjeg sira.
"Mikser haus" očekuje oko 50 izlagača - najboljih domaćih proizvođača vina, sireva, slatkiša, organske hrane, proizvođači kuhinjske opreme i posuđa.