Neretko se dešava da se pivopije žale da ih boli glava, da se osecaju naduto ili kao da su dehidrirali nakon uživanja u ovom napitku. Problem je u tome što ljudi ne znaju kako se pravilno servira i ispija pivo.

Kod serviranja je bitna čaša, temperatura piva i način sipanja.

Najbolje su čaše od debljeg stakla koje je odličan izolator, kako bi pivo što duže bilo hladno. Upravo zbog toga krigle su naročito pogodne, a ranije su one imale i poklopce kojima bi se pivo branilo od muva koje su se rojile u pivnicama.

"Čaša mora da bude ohlađena, mora da bude vlažna tako što je prethodno pokvasimo vodom i, naravno, pivo mora da bude sveže da bi u potpunosti uživali u njemu", objasnio nam je Darko Solomun, supervizor za točenje piva "Carlsberga" tokom Dana otvorene pivare u Čelarevu.

Temperatura veoma utiče na ukus piva. Što je hladnije, manja je količina ugljen-dioksida, pa je time manje izražen ukus i miris piva. Lager, vrsta piva koja je najzastupljenija kod nas, uglavnom se služi na temperaturi od pet do devet stepeni Celzijusovih.

Način sipanja je presudan za maksimalni užitak. Naime, pivo na vrhu mora da ima penu "debelu bar dva-tri prsta", kako profesionalni točitelji piva imaju običaj da kažu. Pena služi kao izolacija od spoljnih uticaja i održava temperaturu piva nakon točenja.

Najvažnije je da odstranimo višak pene, onu koja nadvisi vrh čaše ili krigle, jer nas upravo od tog viška i boli glava! Naime, ti veliki mehuri na vrhu su zapravo višak ugljen-dioksida i izazivaju gorušicu, nadutost, podrigivanje i glavobolju.

Konzumiranje alkohola dovodi do dehidratacije, pa ako želite da izbegnete mamurluk ujutru, najbolje je da posle uživanja u pivu, a pre odlaska u krevet, popijete nekoliko čaša vode. Aspirin takođe nije loše rešenje, ali samo nakon piva, nikako pre!

Za još neke činjenice o pivu koje možda niste znali, pogledajte naš video.

Živeli!