Iako proizvođači upozoravaju da je rok trajanja maskare najviše tri meseca, većina žena se toga ne pridržava i koristi ih duže od preporučenog vremena. Ipak, trebalo bi da znate da u njima može da bude leglo mikroorganizama.
Američki naučnici nedavno su testirali veliki broj maskara različitih proizvođača i ustanovili da čak 33 odsto testiranih uzoraka sadrži bakerije. Kod većine uzoraka zabeleženo je prisustvo nimalo bezazlenih stafilokoka i streptokoka, ali i gljivica! Za njihovo prisustvo u dlačicama maskara nisu, međutim, krivi proizvođači, jer svi tipovi maskara sadrže supstance koje, prema naznakama na etiketi, tri meseca sprečavaju širenje bakterija, pišu "Večernje novosti".
Posle isteka tog roka maskara više nije bezbedna za korišćenje, a ponekad i ranije. Posebno je rizično ako su maskare na visokim temperaturama. Ipak, dame ih najčešće drže u tašni kako bi im uvek bile pri ruci. Naime, zaštitne supstance se tako brže razgrađuju, a bakterije ubrzano razmnožavaju.
Zato, dame, kako biste sprečili da dođe do komplikacija i očne infekcije, preporučuje se da maskaru čuvate u frižideru ili na nekom drugom, hladnom mestu, kao i da je ne korisite nakon isteka roka.
Osim toga, na trepavice nikako ne bi trebalo da nanosite više od dva sloja, kako ne bi došlo do zapušavanja lojne žlezde duž ivica kapaka.