Naučnici u Izraelu proizveli su paradajz sa aromom ruže i limuna! Reč je o genetski modifikovanom paradajzu čiji se ukus veoma dopao degustatorima.
Naučnici u Izraelu proizveli su paradajz sa aromom ruže i limuna! Reč je o genetski modifikovanom paradajzu čiji se ukus veoma dopao degustatorima.Više od 80 osoba koje su se dobrovoljno prijavile da uporede ukus novog paradajza i onog tradicionalnog, pohvalno su se izrazile u korist "mirišljavog". Novu aromu opisivali su kao miris parfema, limuna, ruže.
Samo 29 dobrovoljnih degustatora je izjavilo da im je ukusniji stari, dobri, paradajz.
Aromatizovani paradajz je svetlije boje jer sadrži dva puta manje likopena, od običnog paradajza, zbog čega se i smatra zdravom namirnicom. Likopen je antioksidant.
Medjutim, novi paradajz ima više terpenoida, organskih sastojaka koji mu omogućavaju da duže osatne svež.
Ovaj paradajz sada ne može nigde da se kupiti, a sudeći po strogim pravilima Evropske Unije u vezi sa modifikovanom hranom, verovatno ni neće, piše Inkvajerer (Inquirer).
(MONDO)