Vino i sir su odličan par sve dok se držite nekih pravila slaganja. Koje vino ide uz koji sir možete da saznate u Mikserhausu u Beogradu 25. i 26. januara, na "Balkan Cheese Festivalu".
Na izložbi sira tokom trajanja Festivala, posetioci će moći da saznaju više o autohtonim sirevima, da ih probaju...
Autohtoni proizvodi se odlikuju velikom raznolikošću, a neki od njih su poznati još od najstarijih vremena. Svi sirevi autohtoni za neko područje predstavljaju blago neke zemlje i njenu kulturnu baštinu. Oni čine važno obeležje nekog naroda i zemlje i pokazatelj kulture.
Neki od najpoznatijih autohtonih sireva Balkana su: u Srbiji - Homoljski, Pirotski, Zlatarski, Sjenički, Mokrinski, Krivovirski i resteženi sir; u Crnoj Gori - Pljevaljski, Kučki; u Hrvtaskoj - Paški, Dalmatinski, Dubrovački, Istarski, Lički, Tounjski; u Bosni i Hercegovini - Livanjski, Travnički, Vlašićki, Presukuča, Gužvac; u Makedoniji - Galički, Šarplaninski.
Postoje tri glavna kriterijuma po kojima slažemo vina i sireve, a kada ih usvojite vrlo ćete lako kombnovati vina i sireve.
1. Odnos kiselina i masnoće
Kiseline režu masnoću, odnosno, čine masnoću manje teškom. Sirevi koji su jako masni bolje idu uz bela vina koja imaju više kiseline. To naročito važi za kremaste sireve koji se nikako ne slažu s crnim vinima, piše na sajtu "Izložba sira".
2. Odnos aromatičnosti
Pojedine grupe sireva su aromatičnije od vina. Sirevi s plesnima i teškim mirisima mogu da nadvladaju laka vina, pa je takve sireve bolje jesti uz jako aromatična vina. Suva vina nemojte nikako piti uz rokfor ili munster jer ćete upropastiti vino.
3. Tekstura
Sirevi jake teksture poput paškog sira ili parmeđana, dobro idu uz crna vina. Meki kozji sirevi uz sovinjon i malvaziju. Tvrđi kozji sirevi uz puniji sovinjon, a meki kravlji sirevi uz lagano, voćno, belo vino – malvaziju, mladu graševinu, šardone. Rikota uz jako ohlađenu italijansku sortu fiano. Mocarela uz sva bela vina i nekoliko lakših crnih - pino ili božule. Rokfor uz jaka, slatka vina - aromatični sovinjon blanš. Kamember uz šampanjac. Polutvrdi sirevi - edamer, ementaler idu uz šardone, malvaziju i suvi rizling, a parmeđano uz plavac i kaberne.