Važna je boja hrane

Hrana tamne boje i pića kao što su kafa, crni čaj i vino, ostavljaju tragove i na vašim zubima.  Ovi napici ne samo da ostavljaju mrlje na vašim "biserima", već ih tokom vremena i oslabljuju. Ukoliko ipak previše volite ova pića da biste ih se odrekli, pokušajte da smanjite barem količinu i pijte ih na slamku kako bi što manje dolazili u direktni kontakt sa zubima.

Hrana utiče na zube

Izbegavajte što više možete određene namirnice koju mogu promeniti vašu boju zuba, kao što su soja sos, kečap i gotovo sva hrana i napici koji su kiseli - limun, bombone, sokovi... Umesto toga, navalite na orahe, žitarice, voće i povrće koji su bogati vlaknima. U procesu prirodnog izbeljivanja zuba, vaš najbolji prijatelj je voda, pa je unosite u što većim količinama.

Mnogi sveže ceđeni sokovi sadrže koncetrat voćne kiseline koju mogu da oštete zubnu gleđ, naročito ako imate osetljive zube. Zato, nakon ispijanja ovakvih napitaka operite zube ili, ako niste u mogućnosti da ih operete, barem isperite usta vodom.

Šećer je omiljena hrana bakterijama. Zato, ako želite bele zube trebalo bi da izbegavate napitke sa dosta šećera, čokoladice, a naročito karamele ili gumene bombone koje se najlakše zalepe za zub.

Verovali ili ne, crna čokolada je dobra za vaše zube! Ova čokolada u sebi sadrži velike količine zrna kakaoa, koji pomaže u borbi protiv bakterija. Dakle, što je veća koncentracija kakaoa u čokoladi, to je bolje za zube!

Tvrdi sir je takođe "prijatelj" belih zuba. On je bogat kalcijumom, što je dobro za čvrstinu i zdravlje zuba. Takođe, dobra je i začinjena hrana jer začini podstiču proizvodnju pljuvačke koja pomaže da se isperu ostaci hrane sa zuba. Pljuvačka sadrži i posebne supstance koje se bore protiv bakterija u ustima.

Redovno perite zube

Jedan od glavnih uzroka svih problema sa zubima su bakterije. Kako bi bili zdravi i beli, važno je da ih redovno perete - a to znači, posle svakog obroka. Ipak, imajte na umu da zubna gleđ postaje mekša u kiseloj sredini u ustima nakon jela, zbog čega je najbolje da sačekate oko 30 minuta nakon obroka pre nego što operete zube.

Pravilno perite zube

Da bi vaši zubi bili beli, važno je i da ih perete na pravi način. To podrazumeva da ih ne pritiskate previše četkicom za zube kako ne biste oštetili gleđ. Takođe, trebalo bi da ih perete makar dva minuta i da obavezno operete i jezik na kome se vrlo često zadrže bakterije.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je dobra "kućna pomoć" u izbeljivanju zuba, ali ne bi trebalo svakodnevno da je koristite. Osim toga, nije preporučljivo da je koristite ukoliko imate osetljive zube.

Ukoliko odlučite da koristite sodu bikarbonu, najbolji način za to je da je dodate na pastu za zube koju ste prethodno naneli na četkicu. Ne bi trebalo da je koristite više od mesec dana jednom nedeljno. Nakon toga napravite pauzu, kako biste izbegli eventualna oštećenja zuba.