Infekciju norovirusom, čiji su simptomi povraćanje i dijareja koji obično traju nekoliko dana, mogao bi da spreči origano.
Ovaj sastojak "razbija" zaštitni proteinski sloj virusa, zbog čega je virus lakše uništiti.
"Origano bi se zato mogao koristiti i kao sredstvo za dezinfekciju hrane ili površina sa kojih vrebaju bakterije i virusi, a naročito u kombinaciji sa drugim antimikrobnim lekovima", rekla je autorka studije dr Keli Brajt.
Norovirus kao vrsta virusnog gastroenteritisa česta je u zimskim mesecima. Iako nije smrtonosan i traje svega nekoliko dana, norovirus može da predstavlja opasnost za ljude koji već imaju nekih zdravstvenih problema. Zarazan je i prenosi se putem vazduha, zaražene hrane ili pića.
S obzirom na to da oregano "napada" norovirus spolja, uništavajući njegov spoljašnji zaštitni sloj, gotovo da ne postoji mogućnost da virus postane imun na delovanje ovog začina, smatraju naučnici.
Ipak, istraživači ne preporučuju uzimanje koncentrisanog karvakrola, koji, iako nije toksičan, može da dovede do raznih zapaljenja jezika.