Bez obzira na to da li spadate među one koji obožavaju pice, hamburgere, sendviče... ili vodite računa o ishrani, biće vam zanimljiva ova kratka istorija "džank fuda".
Prvi "štandovi" sa brzom hranom otvoreni su u Kini za vreme dinastije Han (206. pre nove ere do 220 godine nove ere), a na meniju su bile nudle.
Od samog početka ovu vrstu hrane pratio je glas da je nekvalitetna. U srednjevekovnoj Evropi brzi obroci pripremani su u veoma nehigijenskim uslovima, uglavnom od iznutrica, koje su nekada bile i pokvarene!
Pre otprilike 300 godina, i ostrige su bile brza hrana. To je bilo u vreme kada su se pojavili prvi "fast food" štandovi u Njujorku. Neke urbane legend govore da je tada nastao izraz "hrabar je onaj ko prvi proba ostrige".
Veruje se da je prvi pomfrit na teritoriji SAD bio poslužen Tomasu Džefersonu u Beloj kući 1802. godine. Predsednik je tada naručio "kropmpir na francuski način", a danas je pomfrit drugi najomiljeniji brzi obrok u Sjedinjenim Državama.
Prvi automat sa grickalicama, po principu "ubaciš novčić, dobiješ hranu", izmislio je Nemac Maks Šilaf u Berlinu 1896. godine. Za samo nekoliko godina ove mašine stižu u SAD gde su i danas veoma popularne.
Prvi "drajv in" restoran izgrađen je u Dalasu 1921. godine, a idejni tvorci ove prave male revolucije u istoriji brze hrane su izjavili: "Ljudi u automobilima su tako lenju da kad jednom uđu u auto, ne žele da izlaze."
Recept za pripremu poznate KFC piletine i dan danas se čuva u sefu i kao velika tajna. Jedino što se zna je da sadrži 11 začinskih biljaka.
Lanac restorana "Mek Donalds" usavršio je proizvodnju hrane kao na fabričkoj traci. Priča se da su 1963. u kuhinji bili toliko efikasni da su mogli da naprave burger, pomfrit i šejk za 15 sekundi!
Danas, od 196 država koliko postoji na svetu, "Mek Donalds" ima svoje restorane u 119.