U kantonu Bern za poslednjih 30 godina broj proizvodenog sira se drastično smanjio - sa 800 na 140. Uzroci leže u pogoršanju konkurentnosti švajcarskog ementalera zbog jakog franka, kao i proizvodnji iste vrste u Nemačkoj i Holandiji.
Zbog pada potražnje, švajcarski proizvođači ementalera dogovorili su se da ograniče proizvodnju, napominju u ovom Udruženju Emmentaler Switzerland.
"Od cele svetske proizvodnje, samo dva odsto otpada na Švajcarsku koja je u stvari zemlja porekla ovog sira", ističe predsednik ovog udruženja Kristof Raz.
Ementaler je sir s karakterističnim rupama, sinonim je za švajcarsku tradicionalnu proizvodnju. Švajcarska je decenijama uspešno prodavala ovaj sir na svetskom tržištu, ali u samo nekoliko poslednjih godina prodaja se smanjila za polovinu, jer se tržištu pojavilo više velikih firmi koje proizvode ementaler po znatno nižim cenama.
"Međutim, između kopija i originala razlike su ogromne", tvrdi Raz i dodaje da samo švajcarski ementaler zri godinu ili dve i pri tom razvija svoju specifičnu aromu.