Tradicija, ručni rad, dugotrajni proces zrenja je ono što karakteriše originalni švajcarski ementaler, ali sve više kupaca to ne ceni, tako da se sada proizvođači ovog sira bore za opstanak, piše "Dojče vele".

Zbog pada potražnje, švajcarski proizvođači ementalera dogovorili su se da ograniče proizvodnju, napominju u ovom Udruženju Emmentaler Switzerland.

"Od cele svetske proizvodnje, samo dva odsto otpada na Švajcarsku koja je u stvari zemlja porekla ovog sira", ističe predsednik ovog udruženja Kristof Raz.

Ementaler je sir s karakterističnim rupama, sinonim je za švajcarsku tradicionalnu proizvodnju. Švajcarska je decenijama uspešno prodavala ovaj sir na svetskom tržištu, ali u samo nekoliko poslednjih godina prodaja se smanjila za polovinu, jer se tržištu pojavilo više velikih firmi koje proizvode ementaler po znatno nižim cenama.

"Međutim, između kopija i originala razlike su ogromne", tvrdi Raz i dodaje da samo švajcarski ementaler zri godinu ili dve i pri tom razvija svoju specifičnu aromu.