Zbog pada potražnje, švajcarski proizvođači ementalera dogovorili su se da ograniče proizvodnju, napominju u ovom Udruženju Emmentaler Switzerland.
"Od cele svetske proizvodnje, samo dva odsto otpada na Švajcarsku koja je u stvari zemlja porekla ovog sira", ističe predsednik ovog udruženja Kristof Raz.
Ementaler je sir s karakterističnim rupama, sinonim je za švajcarsku tradicionalnu proizvodnju. Švajcarska je decenijama uspešno prodavala ovaj sir na svetskom tržištu, ali u samo nekoliko poslednjih godina prodaja se smanjila za polovinu, jer se tržištu pojavilo više velikih firmi koje proizvode ementaler po znatno nižim cenama.
"Međutim, između kopija i originala razlike su ogromne", tvrdi Raz i dodaje da samo švajcarski ementaler zri godinu ili dve i pri tom razvija svoju specifičnu aromu.
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Srbija i Aleksa pregazili Dansku u Beogradu: Sad smo na Evropskom prvenstvu!
Primim 160€ penziju, a samo ugalj i drva koštaju 355: Težak život Ukrajinaca, mnogi uzeli rusko državljanstvo
"Dali smo sve da ubedimo Pešića da ostane": Petrušev objasnio šta je najveća razlika u reprezentaciji