Evo nekoliko njačešćih mitova u vezi sa sojom.

Mit: Soja nije dobar izvor proteina.

Činjenica: Soja je, zapravo, kompletan protein - sadrži sve esencijalne amino kiseline koje moramo da unesemo kroz hranu. Šolja kuvane soje sadrži oko 22 grama proteina, skoro isto koliko i prosečan biftek. Tofu, međutim, sadrži znatno manje proteina - samo devet grama.

Mit: I prerađena soja je dobra

Kao i skoro svaki hrana, najzdravija je u svom prirodnom stanju. Dakle, soju bolje da sami pripremate, da sami pravite pljeskavice, na primer, nego da ih kupujete.

Mit: Soja izaziva rak dojke

Činjenica: Da - neki rak dojke raste u prisustvu estrogena i da - soja može da deluje kao estrogen. Ali, nema dokaza da soja izaziva rak. U nekim studijama na životinjama pokazano je da zbog estrogena soja ubrzava rast tumora, ali ne i da ga izaziva, da ga uzrokuje. Umereno konzumiranje soje dozvoljeno je čak i osobama koje su imale kancer dojke, kažu lekari.

Mit: Muškarci ne bi trebalo da jedu soju

Činjenica: Zabrinutost da rast estrogena usled konzumiranja soje može da smanji nivo testosterona, nije klinički osnovana. Nauka je utvrdila da muškarci čak mogu da imaju neke dobrobiti od hrane ne bazi soje jer umanjuju rak prostate, na primer.