Mocarela, čedar, ementaler, gauda... kad je izbor tako veliki, kako doneti pravu odluku i odabrati sir koji će se savršeno uklopiti u ukus pice i pri tome primamljivo izgledati na njenoj površini?

Možda na prvi pogled deluje lako, ali je u pitanju prava nauka, piše "Hafington post".

Kako bi što bolje istražio ovu problematiku, ali i uživao u ukusima, okupljen je internacionalni tim naučnika. Oni su ispitivali elastičnost sira, njegovu masnoću, vlagu, ponašanje tokom termičke obrade i slično.

Naročitu pažnju obratili su na topljenje sira, zapečenost i pojavu mehurića na njemu.

“Svaki sir ima svoje specifičnosti i zbog toga ga treba pažljivo kombinovati”, izjavila je Brijoni Džejms, profesor hemijskog inženjeringa na univerzitetu u Oklandu na Novom Zelandu.

Svaki sir je stavljen na test. Čedar, kolbi i edam su slabo elastični pa se na njima teško ili nikako formiraju mehurići. Sa druge strane grajer, emental i provolone su prilično masni i teže dobijaju zapečen izgled. Mocarela naravno lako dobija mehuriće.

Naučnici su zaključili da je mocarela najpogodnija za kombinovanje i da se može mešati sa bilo kojim od pomenutih sireva. Ukoliko želite manje mehuriće koristite čedar, a ako vam smeta “zapečeni” izgled, slobodno se poslužite provolone sirom.

Prijatno!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabavakao i na Twitteru @Mondo_zabava.