Takmičenje u pravljenju ajvara "Izađi mi na teglu", okupilo je učesnike iz 14 gradova Srbije. O pobedniku je odlučivao petočlani žiri: čuveno lice kviza "TV slagalica" Milka Canić, TV voditeljka Irina Ivić, bloger Ničim Izazvan, kao i dvojica profesionalnih kuvara.

 Nakon degustacije svih uzoraka ajvara, (blago njima, verovatno ste sada pomislili), članovi žirija su rekli da im posao nije bio nimalo težak i da su odluku doneli jednoglasno - pobednički ajvar je ubedljivo najbolji!

I dok su neupućeni u publici mislili da se sigurno radi o nekim iskusnim kuvarima, ili prevejanim domaćicama, žiri je saopštio da su pobednici, zapravo tinejdžeri - učenici srednje škole "Svetozar Krstić-Toza" u Vučju kod Leskovca.

"Ovo takmičenje smo shvatili prilično ozbiljno, a na mlađima svet ostaje", rekao je podižući pehar, kapiten pobedničke ekipe u kojoj je prosek godina 17.

Naravno da smo ih pitali za recept i, možda, neki tajni sastojak?

"Postoji tajna, ali nju ne možemo da vam otkrijemo. Ono što možemo da vam kažemo je da smo ovaj ajvar napravili samo od pečenih paprika, bez plavog patlidžana ili belog luka, sastojaka koji dodaju neki drugi", rekla nam je jedna od dve devojaka iz pretežno muške ekipe koja je napravila najajvar.

 Drugoplasirane su bile "Vesele domaćice" iz Opova. One su nam otkrile nekoliko "fora".

"Naš ajvar je spermljen samo od paprike, ali smo dodale i malo one ljute. Naravno ima i malo soli, šećera i ulja i začina, ali je glavna tajna u dobrom kuvanju i u tome da se sve dobro samelje", rekle su nam ove zaista vesele domaćice čiji je kapiten, zapravo, domaćin.

U nekim kućama se u ajvar, nakon što se otvori tegla, dodaju ulje i beli luk. Da li to treba da se radi i sa ovim, pobedničkim ajvarima, pitali smo dok nam voda nam curi na usta jer se Adom širio miris pečenih paprika...

"Ništa ne treba da se dodaje, važno je samo da teglu držite u frižideru dok je ne pojedete, mada dugo može da ostane jestiv jer je dobro upržen", rekla nam je jedna domaćica, a mi njoj da je malo kuća u kojima tegla ajvara dugo stoji, uglavnom se smaže za dan, dva.

Još nešto su nam savetovali majstori za ajvar - ako ne želite da ovo jelo gorči, obavezno oljuštite paprike nakon pečenja. Takođe, ukusnije su ako se peku na plotni šporeta, ali ko nema te uslove može paprike da ispeče i u rerni. "Mada, nije to to", vrteći glavom u znak negodovanja, rekla je jedna domaćica.

GalerijaBez ovoga Srbi ne mogu