Elena je bila gost Gastro festa u Beogradu. Probali smo njen čokoladni mus i, šta da vam kažemo, spektakularan je!
Miris čokolade se širio halom 5 Beogradskog sajma, posetioci su se gurali da gricnu makar malo od poslastica gošće iz Rusije, a mi smo se pitali u čemu je tajna njenog uspeha, koju čokoladu koristi, šta još stavlja u slatkiše koji pobeđuju na svetskim kulinarskim takmičenjima?
"Meni se sviđa belgijska čokolada, često je koristim kada pravim poslastice, ali nije isključeno ni da se sa drugim čokoladama mogu napraviti jednako dobri specijaliteti. Moje mišljenje je da je ono što radim sa ruskom čokoladom, nešto najbolje", rekla nam je simpatična gospođa.
Po čemu se ruska čokolada razlikuje od ostalih?
"Kada dobijam kakao zrna, meljem ih 17 sati, zatim ih pomešam sa vanilom i mlekom, kako bih dobila mlečnu čokoladu. Taj prvi proces kada se melju zrna kakaa i kada se dodaju specijalne arome, po mom mišljenju je najvažniji."
Ok, verujemo Eleni s obzirom na to da se ovim poslom bavi već 39 godina, dobitnica je brojnih internacionalnih nagrada i priznanja, a ima i svoju Školu čokolade.
"Moja škola zapravo nije samo škola čokolade. Mi učimo i decu čija je specijalnost marcipan, biskvit, uopšte torte i kolači, dakle poslastičarstvo. Ta škola dugo postoji i mnogo je zainteresovanih učenika iz svih regiona Rusije, ali i iz drugih zemalja."
Čuli smo da u njenim spcijalitetima uživaju i mnoge poznate ličnosti.
"Pre nedelju dana, recimo, moje specijalitete jeo je ruski premijer, Dmitrij Medvedev, ali u njima su uživale i druge poznate ličnosti - gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin i mnogi drugi političari, umetnici, TV zvezde.."
Da li je nekada imala specijalne narudžbine, neku čudnu tortu, izazov kojem je teško odgovorila?
"Kada volite posao koji radite, a ja ga obožavam, pre svega volim slatkiše i zbog toga sam i odabrala da mi ovo bude poziv, ništa vam nije teško", kaže najbolja čokolatijerka na svetu.
Dakle, eto tajnog recepta za uspeh - voleti posao kojim se bavite.
ELENIN RECEPT ZA ČOKOLADNI MUS
Za četiri osobe, potrebno je:
Dve čokolade koje ćete rastopiti, 100 grama šlaga, šaka badema, 120 grama šećera, desetak biskvita.
Priprema:
Rastopljenu čokoladu razdvojite u dve posude. U jednu polovinu dodajte 50 grama umućenog šlaga, a preostalih 50 grama posebno umutite. Šećer otopite na vatri, ali ne previše jer ne treba da bude tamne boje. U rastopljeni šećer dodajte bademe, kako biste ih karamelizovali.
U činiju za služenje, najbolje staklenu, providnu, sipajte kašiku rastopljene čokolade, zatim stavite malo biskvita koji ćete rukama izlomiti, sledi kašika pomešanog šlaga sa čokoladom, nekoliko karamelizovanih badema, i malo šlaga odozgo.
Po želji, možete na vrh staviti neku voćku, na primer malinu, kao što je Elena uradila, i listić nane.
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Srbija i Aleksa pregazili Dansku u Beogradu: Sad smo na Evropskom prvenstvu!
Primim 160€ penziju, a samo ugalj i drva koštaju 355: Težak život Ukrajinaca, mnogi uzeli rusko državljanstvo
Kakav debakl Hrvatske u košarci, i to od Bosne! Odlazak na Eurobasket će biti nemoguća misija