
Ako želite da smršate jedite iz manjih tanjira, preporuka je koja se temelji na rezultatima najnovijeg istraživanja koje sugeriše da je korišćenje manjih posuda u obrocima dovoljno za smanjenje količine pojedene hrane, ističu američki naučnici u časopisu "Journal of Preventive Medicine".
Oni koji žele da smršaju treba da koriste manje posude i manje kašike, dok oni koji bi da se udebljaju - pothranjeni ili stari - trebalo da jedu iz većih posuda, tvrdi Brajan Vansink sa Univerziteta Kornel.
U jednom prethodnom istraživanju naučnici su otkrili da tinejdžeri popiju 77 odsto manje soka pijući iz visokih uskih čaša nego kada piju iz kratkih i širokih.
U istraživanju su doktor Vansink i njegove kolege okupili 85 nutricionista, studente, profesore i članove osoblja univerziteta na druženje uz sladoled.
Učesnici istraživanja trebali su sami da se posluže koristeći veće ili manje posudice za sladoled i kašičice različitih veličina.
Posle je izmerena količina sladoleda, nakon što su učesnici ispitani koliko misle da su uzeli sladoleda i koliko se kašičica ili posuda koju su koristili u istraživanju razlikuje od one koje imaju kod kuće.
Učesnici istraživanja koji su uzeli veće posude stavili su 31 odsto više sladoleda od onih koji su koristili manje posude, a porcije sladoleda su bile za 14,5 odsto veće kod onih koji su koristili veće kašičice, bez obzira na veličinu posude.
Naučnici su zaključili da su učesnici, uključujući i nutricioniste, koji su koristili veće posude i veće kašičice pojeli skoro 57 odsto više sladoleda od onih koji su koristili manje posude i kašičice.
(Tanjug)
Oni koji žele da smršaju treba da koriste manje posude i manje kašike, dok oni koji bi da se udebljaju - pothranjeni ili stari - trebalo da jedu iz većih posuda, tvrdi Brajan Vansink sa Univerziteta Kornel.
U jednom prethodnom istraživanju naučnici su otkrili da tinejdžeri popiju 77 odsto manje soka pijući iz visokih uskih čaša nego kada piju iz kratkih i širokih.
U istraživanju su doktor Vansink i njegove kolege okupili 85 nutricionista, studente, profesore i članove osoblja univerziteta na druženje uz sladoled.
Učesnici istraživanja trebali su sami da se posluže koristeći veće ili manje posudice za sladoled i kašičice različitih veličina.
Posle je izmerena količina sladoleda, nakon što su učesnici ispitani koliko misle da su uzeli sladoleda i koliko se kašičica ili posuda koju su koristili u istraživanju razlikuje od one koje imaju kod kuće.
Učesnici istraživanja koji su uzeli veće posude stavili su 31 odsto više sladoleda od onih koji su koristili manje posude, a porcije sladoleda su bile za 14,5 odsto veće kod onih koji su koristili veće kašičice, bez obzira na veličinu posude.
Naučnici su zaključili da su učesnici, uključujući i nutricioniste, koji su koristili veće posude i veće kašičice pojeli skoro 57 odsto više sladoleda od onih koji su koristili manje posude i kašičice.
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.