Američki naučnici su utvrdili da materije koje "farbaju" neke vrste voća i povrća u tamne boje mogu da budu delotvorne u borbi protiv odredjenih vrsta kancera.

Kako je objavio internet dnevnik "Aktualne.sk", naučnici sa Univerziteta u američkoj državi Ohajo su primetili da boja antocianin (anthocyanin) koja farba voće u crvenu, purpurnu ili plavu boju, usporava razvoj ćelija raka u crevima.

Pri nekim eksperimentima, naučnici su primetili da ta materija ne samo da usporava rast ćelija raka, već je 20 odsto njih čak i ubila.

Na primer, antocianin dobijen iz crne šargarepe i rotkve usporio je rast ćelija raka čak za 50 do 80 procenata, dok je boja crne oskoruše uspela da ubije petinu bolesnih ćelija, pri čemu zdrave nije "ni dotakla".

Naučnici tvrde da ih je to otkriće dovelo bliže razumevanju zašto su voće i povrće delotvorni u borbi protiv raka.

"Te namirnice sadrže puno sastojaka, a mi tek sada počinjemo da utvrdjujemo koji su to i koji od njih najviše doprinose zdravlju", izjavila je rukovodilac tima naučnika Monika Djusti.

Antocianin tako može biti naročito delotvoran u borbi protiv raka creva.

"Te materije se samo veoma malo apsorbuju u krvotoku, ali se mogu apsorbovati u probavnom traktu", dodala je Djusti.

Naučnici, medjutim, za sada ne žele da preporučuju neke vrste voća i povrća, ukazujući da je neophodno da se sprovedu dalja istraživanja kako bi se utvrdilo kako te materije funkcionišu.

(Beta)