Osim ove bordo, koja je najzastupljenija na našem tržištu, postoji i bela i žuta cvekla, ali i sorta koja ima crvene i bele koncentrične krugove. Takođe, jedna podvrsta se jede kao zeleniš, jer su njeni listovi hranljiviji od korena.
Cvekla može da se bari i peče, ali je najzdravija sirova. U tom slučaje potrebno da je dobro operete i oljuštite, a ukoliko je termički obrađujete ne morate da je ljuštite, ali nikako nemojte predugo da je kuvate ili pečete kako ne biste uništili sve dobro u cvekli.
Kada je kupujete obratite pažnju na veličinu - manji plodovi su ukusniji od krupnih, ne bi trebalo da imaju ispucalu koru, da deluju smežurano i sivo. Njeni listovi moraju biti zeleni, nikako uveli i meki.
U frižideru cvekla može da stoji do tri nedelje, a obarena i začinjena i duže.
Cvekla je odličan izvor folne kiseline , vitamina B, A i C, gvožđa, kalijuma i magnezijuma.
Nedavna istraživanja su pokazala da je ovaj rubin crveni koren efikasan koliko i kofein, kad treba da nas razbudi. Zato, kupite sokovnik i pravite sebi sok od cvekle kada vam treba snaga. Nutricionisti preporučuju da ovaj sok ponesete na posao i pijuckate tokom radnog dana. To se savetuje i studentima, kada spremaju ispite.
Vezenkov zabija nož u leđa Bugarima: Bomba u Eurobasket 2025, MVP Evrolige menja reprezentaciju?
Priveden bivši košarkaš Partizana i reprezentacije: Optužen za nasilje u porodici!
Zašto je Emir Kusturica promenio veru i postao Nemanja? Prozvali ga izdajnikom, a zbog istine su zanemeli svi
Igrao za Zvezdu i rekao najskuplje "ne" u istoriji evro-košarke! Jedan čovek mu se sada smeje zbog 12 miliona
Svetislav Pešić dobio dva strašna pojačanja: Još jača Srbija napada Dansku u Beogradu!