Ne tako davno, naše bake su koristile sve ono što su mogle da nađu u kući ili bašti kako bi se doterale i ulepšale, jer im kupovna šminka nije bila lako dostupna.

Neki od tih bakinih recepata i danas mogu da posluže, ukoliko želite da isprobate nešto potpuno prirodno, što ste same svojim rukama napravile.

Pokušajte, na primer, da napravite rumenilo. Potrebni su vam šea buter, sok od cvekle, kakao i bebi puder.

Šea buter i sok od cvekle pomešajte tako da dobijete nijansu koja odgovara vašem tenu  - boja zavisi od toga koliko sre dodali cvekle.

Ukoliko želite tamniju nijansu, za postizanje efekta bronzera, dodajte malo kakao praha.

Rumenilo koje ste napravili je sedefasto, zbog šea butera, a ako vam se to ne sviđa, sjaj možete da ublažite dodavanjem bebi pudera.

Na sličan način možete napraviti i ruž za usne, koji je istovremeno i balzam, kao i puder za lice, a recept za sve to i tačan postupak izrade će vam pokazati učenice Farmaceutsko-fizioterapeutske škole iz Beograda na Festivalu nauke koji će biti održan od 4. do 7. decembra na tri lokacije u Beogradu: u Zepter Expo centru (bivša RK Kluz), Studentskom kulturnom centru i Galeriji Narodne banke Srbije.

Osim pravljenja šminke sa mladim farmaceutkinjama, posetioci će moći da izmere osećanja na ljubavnom termometru, vide kako izgleda prava forenzička laboratorija, kako se popravljaju zubi, a arheolozi će rekonstruisati obrok koji su 5.000 godina pre nove ere konzumirali starosedeoci Vinče.

Pogledajte u našoj galeriji kako će to sve izgledati!

GalerijaBeograd spreman za nauku
Naravno, biće tu i mnogih drugih iznanađenja, a detaljnije o tome na sajtu Festivala nauke.

Karte za festival koštaju 450 dinara, a važe za jedan festivalski dan na svim lokacijama. Ulaz za decu do pet godina starosti je besplatan.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.