Patlidžan je povrće koje se jede širom sveta, ali je posebno zastupljeno u mediteranskim kuhinjama. Tako ga Grci, Turci i Italijani pripremaju na 100 načina, a kod nas se najviše koristi kao dodatak ajvaru.

Ovo ljubičasto povrće pikantnog ukusa najbolje je jesti tokom jesenjih meseci. Sadrži dosta celuloze i pektina, zbog čega podstiče rad organa za varenje i snižava holesterol. Takodje sadrži i kalijum koji je dobar za srce.

Prilikom kupovine patlidžana obratite pažnju na to koliko je plod dugačak - najbolji su oni srednje veličine, lagani, bez semenki. Kora treba da je sjajna, čvrsta, a stabljika jarko zelena.

Patlidžan treba držati u frižideru, najduže 5 dana, najbolje u kesi.

Pre pripreme patlidžan možete iseći, posoliti i ostaviti da odstoji. Tako će izaći tečnost, a i gorčina.

(MONDO)