Mamurluk zaposlenih posle proslava praznika veoma je skup za evropske kompanije i društvo u celini i odnese godišnje 155,8 milijardi evra, pokazao je izveštaj koji je za
Evropsku komisiju uradio Centar za lečenje zavisnosti i mentalno zdravlje iz Toronta.

Istovremeno su britanski istraživači procenili da mamurluk posle konzumiranja pića za praznike košta britanski sektor biznisa 331,7 miliona evra godišnje.

Jedno istraživanje u Britaniji, koje je obuhvatilo 1.500 ljudi, pokazalo je da oko 25 odsto zaposlenih dan nakon božićne proslave u firmi radi manje od četiri sata dok 20 odsto javi da je bolesno.

Nastojeći da umanji štetu od alkohola, EU je 2006. donela strategiju kako bi pomogla nacionalnim vladama i drugima uključenim u borbu s tim problemom da koordinirano deluju.

Međutim, 2013. nije doneta nova strategija o alkoholu, kako je bilo prvobitno predviđeno. Nova Evropska komisija, koja je preuzela dužnost 1. novembra 2014. godine, do sada nije pokazala da se na tom pitanju radi.

"Za sada nema efikasnog leka protiv mamurluka. A jedini način da se spreči mamurluk je da se pije umereno", kaže profesorka Farmaceutskog instituta sa Univerziteta Utreht Joris Verster.

Možda lek ne može da se kupi u apoteci, ali može da se napravi kod kuće. Pijte mnogo vode, jedite hleb, bademe i orahe, neki su od načina da ublažite mamurluk. Oni koji us probali recept Džejmija Olivera za doručak od krompira i paradajza, kažu da pomaže.

Istraživanje je pokazalo da je mamurluk često stvar genetike. Lekari su anketirali 4.000 osoba u Australiji u vezi sa učestalošću mamurluka  i otkrili da je otpornost često u uzajamnoj vezi sa genima. Eksperimenti su pokazali da iza osećaja mamurluka kod žena u 45 odsto slučajeva stoje genetske predispozicije, kao i u 40 odsto slučajeva kod muškaraca.