Šta treba da uradite kada vam konobar u restoranu donese čašu s vinom na probu: prvo pogledajte boju: mlada vina su jako bistra, dok starija imaju malo taloga, pomirišite ga: praveći male vrtloge u čaši vi zapravo "budite" buke (aromu) vina, tako ćete ustanoviti da li je to ukus koji vama odgovara.
Šta treba da uradite kada vam konobar u restoranu donese čašu s vinom na probu:- prvo pogledajte boju: mlada vina su jako bistra, dok starija imaju malo taloga.
- pomirišite ga: praveći male vrtloge u čaši vi zapravo "budite" buke (aromu) vina, tako ćete ustanoviti da li je to ukus koji vama odgovara
- uzmite jedan gutljaj: različiti delovi jezika registruju različite ukuse zbog ćete vino malo zadržati u ustima pre nego što ga progutate. Pokušajte da se koncentrišete na to da li je vino slatko, kiselo, oporo, koliko je jako, ukus kog voća preovladjuje...
- obratite pažnju i na ukus koji vam ostaje u ustima nakon što ste popili jedan gutljaj jer taj ukus može biti presudan prilikom izbora
- prilikom sipanja trebalo bi da bude ispunjena samo jedna trećina čaše
- bela vina se piju pre crnih, suva pre slatkih, a roze izmedju belih i crnih
- slatka vina se piju poslednja, često i uz desert
(MONDO)