Sigurno ste čuli za gastronomski vodič "Mišlen" (Michelin). Primerak iz 1900. godine upravo je prodat na aukciji u Francuskoj za 22.000 evra!

Tu sumu je izdvojio jedan francuski kolekcionar, a rekord pre toga držao je drugi primerak iz iste godine koji je 2013. prodat za 18.000 evra.

Zašto je "Mišlen" vodič toliko važan?

Zato što se štampa u više od milion primeraka godišnje, zato što ćete u njemu naći preporuke za najbolje svetske restorane različitog tipa, zato što je stvar prestiža biti među tim crvenim koricama.

Sve je počelo 1926. kada su braća Mišlen štampala prvi primerak vodiča, koji se besplatno delio svima, pre svega vozačima kamiona. Osim o hrani, vodič je sadržao čitav niz praktičnih informacija za one koji su često na putu.

Ista braća kasnije su se bacila na proizvodnju auomobilskih guma.

Danas, osim želje da se pojave u vodiču, restorani se trude i da dobiju neku Mišlen zvezdicu, koja garantuje kvalitet.

Najviše tako "okićenih" restorana je u Japanu, a mi smo imali priliku da upoznamo kuvare koji rade na takvim mestima.

U tekstu: "Oni su desna ruka Gordona Remzija", pročitajte šta su nam rekli asistenti čuvenog kuvara, vlasnika čak 16 Mišlen zvezdica, a pod naslovom "On je kuvao za Anđelinu Džoli", možete da saznate tajne kuvara koji je radio u najboljim svetskim restoranima kao što su Noma u Danskoj, koji ima dve zvezdice, i Azrak u Španiji sa tri zvezdice.