"Za Anđelinu Džoli sam spremao jela u jednom restoranu u Njujorku. Želela je da jede samo povrće i morske plodove, dakle samo ono što spada u hladna predjela. Nije uzela glavno jelo. Bila je zadovoljna i pozvala je zaposlene u kuhinji da nas upozna i da nam se zahvali. Nije ostavila bakšiš, ali jeste jak utisak. Prava je dama i lepotica", kaže za MONDO Marin Rendić šef kuhinje restorana "Pepenero" u Novigradu.
A zašto je baš on imao tu čast da "secka i krčka" zvanično najseksepilnijoj ženi na svetu?
"Pozvali su me u taj njujorški restoran jer sam pre toga svoje kulinarsko znanje usavršavao u najboljim svetskim restoranima kao što su 'Noma' u Danskoj, koji ima dve čuvene Mišlen zvezdice, i 'Azrak' u Španiji sa tri zvezdice", objasnio nam je Marin koji, uverili smo se, ne samo što super kuva već i super zabavlja goste restorana u kojem sada radi.
"Pozvali su me u taj njujorški restoran jer sam pre toga svoje kulinarsko znanje usavršavao u najboljim svetskim restoranima kao što su 'Noma' u Danskoj, koji ima dve čuvene Mišlen zvezdice, i 'Azrak' u Španiji sa tri zvezdice", objasnio nam je Marin koji, uverili smo se, ne samo što super kuva već i super zabavlja goste restorana u kojem sada radi.
Pitali smo ga da nam otkrije tajnu najboljeg restorana na svetu.
"Tajna je u ljubavi prema poslu. Hit 'Nome' u Kopenhagenu nije neko jelo već je to glavni kuvar Rene Redžepi, sin Dankinje i Albanca. Akcenat restorana je povrće, a večera za dve osobe, sa vinom srednje cene, je oko 350 evra. Bez obzira na to što je skupo, sto mora da se rezerviše šest meseci unapred!"
"Tajna je u ljubavi prema poslu. Hit 'Nome' u Kopenhagenu nije neko jelo već je to glavni kuvar Rene Redžepi, sin Dankinje i Albanca. Akcenat restorana je povrće, a večera za dve osobe, sa vinom srednje cene, je oko 350 evra. Bez obzira na to što je skupo, sto mora da se rezerviše šest meseci unapred!"
Ni kulinarske čarolije Marina Rendića ne možete da probate na brzaka. Sto treba rezervisati barem dan unapred, a večera ili ručak traju najmanje dva, tri sata. Zašto? Zato što su to svojevrsni performansi.
"Imamo dva menija: jedan se sastoji od deset jela, a drugi od osam. Gosti mogu da biraju između 150 vina, a testeninu i šest vrsta hleba pravimo svakodnevno. Takođe, imamo deset vrsta soli, čak i crnu havajsku koja se odlično slaže sa ribom. Naš restoran se izdvaja i po tome što jedini u Hrvtaskoj eksperimentiše sa molekularnom gastronomijom, koristimo tečni kiseonik i suvi led", kaže Marin.
Da nije reč samo o još jednom šefu kuhinje koji se hvali pokušavajući da napuni restoran gostima, svedoče priznanja koje je "Pepenero" dobio.
"Imamo dva menija: jedan se sastoji od deset jela, a drugi od osam. Gosti mogu da biraju između 150 vina, a testeninu i šest vrsta hleba pravimo svakodnevno. Takođe, imamo deset vrsta soli, čak i crnu havajsku koja se odlično slaže sa ribom. Naš restoran se izdvaja i po tome što jedini u Hrvtaskoj eksperimentiše sa molekularnom gastronomijom, koristimo tečni kiseonik i suvi led", kaže Marin.
Da nije reč samo o još jednom šefu kuhinje koji se hvali pokušavajući da napuni restoran gostima, svedoče priznanja koje je "Pepenero" dobio.
Ovaj restoran je član evropskog Udruženja Jeunes Restaurateurs D' Europe, što je samo korak do Mišlen zvezdice. Takođe, engleski "Tajm" (Time) mu je 2010. dodelio laskavo priznanje "najbolji novi restoran", a poznati austrijski vodič Gault Millau dve kulinarske kapice.
Šta ih je to fasciniralo? "Pepenero Smoky Style" sa vazduhom od zelenog čaja, riba list na vrelom morskom kamenu, prah od morskog sunđera, hladna supa od bosiljka, čokoladna cigara, a možda najviše balzam za usne (da pravi balzam, ali i jestivi) od "mohito" koktela!
Pokušali smo da uzmemo recept za neko jelo, ali čak i ako možete da nabavite sve namirnice, ne možete da ih adekvatno pripremite jer nemate te "šerpe i lonce".
Uostalom, pogledajte kako je Marin pripremio "Pepenero Smoky Style" i sve će vam biti jasno.
To jelo se servira na drvenom, hm, kako bi se to moglo nazvati... nije tanjir, nije tacna... možda - stočić, a u jelovniku za to jelo piše sledeće: lagano dimljeno kapesante, hobotnice, kozice, emulzija od sipe, cvekla, jabuka, šargarepa, vazduh od zelenog čaja i pomorandže.
Koliko sve to košta?
Pokušali smo da uzmemo recept za neko jelo, ali čak i ako možete da nabavite sve namirnice, ne možete da ih adekvatno pripremite jer nemate te "šerpe i lonce".
Uostalom, pogledajte kako je Marin pripremio "Pepenero Smoky Style" i sve će vam biti jasno.
To jelo se servira na drvenom, hm, kako bi se to moglo nazvati... nije tanjir, nije tacna... možda - stočić, a u jelovniku za to jelo piše sledeće: lagano dimljeno kapesante, hobotnice, kozice, emulzija od sipe, cvekla, jabuka, šargarepa, vazduh od zelenog čaja i pomorandže.
Koliko sve to košta?
"Večera za dvoje je oko 150 evra, a dame na kraju dobijaju poklon - balzam za usne od 'mohito' koktela. On ima višestruku funkciju – usne čini mekšim, ali i sočnim, 'ukusnijim', jer je to jestivi balzam", objasnio nam je Marin i dodao:
"Drage dame, nemojte same da poližete sa usana taj slatki i osvežavajući 'labelo', dozvolite i vašem partneru da uživa u 'mohito' koktelu".
(MONDO, Dragana Todorović)
"Drage dame, nemojte same da poližete sa usana taj slatki i osvežavajući 'labelo', dozvolite i vašem partneru da uživa u 'mohito' koktelu".
(MONDO, Dragana Todorović)
Teodosić ovakav meč nije imao 14 godina! Navijači Partizana pamte kad je poslednji put imao nula asistencija!
"Obradović više ne računa na njega, Partizan traži drugog igrača": Otkriveno kakvo pojačanje žele crno-beli
Nemačka se priprema za rat sa Rusijom! Napravljen tajni plan, evo kako će postupiti u slučaju eksalacije sukoba
Uspavana Zvezda nije došla na derbi: Protiv Partizana ovakav nemaš šta da tražiš na terenu
Obradović izašao pred Grobare, pa čuo šta mu skandiraju: Podigao prst i tražio samo jedno, pogledajte